Românii cu credite în lei vor da mai mulți bani pentru ratele la credite după ce indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditelor de consum în lei a crescut joi la 8,15%, de la 8,11% cât se înregistra miercuri, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,24% pe an, de la 8,21% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,36% pe an, de la 8,34%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Astfel, în ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Începând cu luna octombrie, IRCC va ajunge la 4%, prin urmare mulți se întreabă dacă mai este o idee bună acum să facă această trecere. Potrivit unei analize PRO Tv, IRCC rămâne sub ROBOR pentru o perioadă, indice ROBOR care s-a menţinut în ultimele săptămâni undeva la 8%. Mai mult, este de aşteptat ca IRCC să mai crească, iar din ianuarie ar urma să treacă de 6%.
De asemenea, puteți încerca refinanțarea creditului sau plățile anticipate pentru a reuși să vă reduceți ratele.