Prima pagină » Diverse » Importanța puzzle-urilor în dezvoltarea corectă a copiilor

Importanța puzzle-urilor în dezvoltarea corectă a copiilor

Importanța puzzle-urilor în dezvoltarea corectă a copiilor

Puzzle-urile sunt jucăriile nemuritoare. Acum zeci de ani, părinții și bunicii noștri se distrau împreună cu puzzle-urile rusești făcute din blocuri de lemn sau alte materiale, care erau butucănoase și greoaie. În ziua de astăzi, puzzle-urile sunt cu mult mai ușor de transportat și de utilizat de către copiii de toate vârstele.

Jucăriile tip puzzle formează și dezvoltă coordonarea ochi-mână

În plus, există atât de multe modele de puzzle-uri, încât uneori le cumpărăm pentru copiii, dar abia așteptăm să ajutăm la realizarea lor. Toată lumea știe că nimic nu se compară cu o seară liniștită în familie, cu o ciocolată caldă și un puzzle.

Deși reprezintă un motiv tare simpatic de distracție, puzzle-urile au și efecte benefice asupra psihicului copiilor și adulților. Haideți să vedem care sunt acestea!

Coordonarea ochi-mână este, practic, controlul coordonat dintre mișcările ochilor și ale mâinilor. Bebelușii nu au această coordonare foarte dezvoltată, motiv pentru care dau peste lucruri atunci când vor să le apuce. Cu ajutorul unui puzzle pentru bebeluși, micuțul tău va deveni un maiestru în a-și coordona ochii cu mâinile.

În plus, la început, când abia le oferi primul lor puzzle, e tare distractiv să le arăți cum se face. Deși puzzle-urile pentru bebeluși sunt destul de simplu de făcut, măcar ai o scuză să te joci din nou.

Puzzle-urile educative dezvoltă capacitatea de observație

Deși bebelușii se uită mereu peste tot și sunt tare ușor de distras, capacitatea lor de observație nu este foarte dezvoltată. Desigur, îi vor atrage culorile ori sunetele, însă acest lucru nu înseamnă că vor acorda prea multă atenție obiectului care le-a trezit interesul.

Din acest motiv, este important să introduci câte un puzzle cu animale sau cu peisaje din când în când în viața celor mici. În acest mod, dacă își dezvoltă de mici capacitatea de observație, vor deveni copii calmi, concentrați și liniștiți.

Puzzle-urile pentru copii mici dezvoltă gândirea și discernământul

Desigur, complexitatea puzzle-urilor pentru copii mici nu este deloc ridicată. De cele mai multe ori, acestea dețin între 3 și 9 piese. Cu toate acestea, bebelușul va avea parte de o mare provocare pentru a pune piesele respective în ordinea corectă.

Este important, atunci când realizezi un puzzle cu cel mic, să îi arăți imaginea de pe cutie. Sigur că pentru tine este logic cum ar trebui să arate încă de când vezi puzzle-ul împrăștiat pe jos. Cu toate acestea, cel mic se va chinui o perioadă să îl realizeze.

Chiar dacă bebelușul încă nu vorbește, tu vorbește cu el și explică-i ce și cum. Explică-i imaginea de pe cutie și cum ar trebui să fie puse piesele în ordine și vei vedea că, în scurt timp, îl va face singur și veți putea trece la un alt puzzle.

Puzzle-urile 3D ajută la dezvoltarea gândirii logico-spațiale

Pentru părinți, un puzzle de 3-9 piese ar putea fi tare plictisitor. Însă, pentru bebeluș, este o mare provocare. Un astfel de puzzle 3D pentru copii ajută la dezvoltarea gândirii logico-spațiale pentru că bebelușul tău va vedea, de exemplu, jumătate de bot de animal și va încerca să găsească restul. În special dacă îi arătați imaginea de pe copertă, veți descoperi cu plăcere că cel mic înțelege mai multe decât ați crede voi.

Încet, încet, veți putea trece la puzzle-uri cu o dificultate mai mare. Cu toate acestea, aveți grijă să alegeți din aceeași categorie de vârstă. Chiar dacă bebelușul de 2 ani ar putea să facă un puzzle pentru un copil de 5 ani,, l-ar pune pe cel mic în riscul de a înghiți o piesă mică. Din acest motiv, încercați să găsiți puzzle-uri din aceeași gamă de vârstă.

Covoarele de joacă cu puzzle cresc atenția la detalii

Detaliile de pe un covor de joacă cu puzzle pentru bebeluși sunt mari și fără prea multe detalii. Cu toate acestea, atunci când bebelușul vede jumătate de floricică, va înțelege că trebuie să găsească și cealaltă jumătate. În acest fel, copilul reușește să își crească, cu ajutorul puzzle-urilor, atenția la detalii.

Acest lucru îi va fi de folos pe tot parcursul vieții. Până la urmă, detaliile sunt cele care ne fac viața mai frumoasă, nu e așa? Din acest motiv, este foarte important să le cultivăm celor mici atât atenția la detalii, cât și dorința de a le vedea.

Puzzle-urile sunt și vor rămâne jucăriile educative și distractive atât ale copiilor cât și ale adulților, iar acum se gasesc in multe variante de materiale si tematici, și chiar cu personajele din desenele animate preferate ale celor mici. Indiferent dacă alegeți puzzle-uri pentru o categorie de vârstă mai mică sau mai mare, să vă asigurați ca sunt de calitate, non-toxice și prietenoase cu pielea copilului.