Gigantul rus Gazprom amenință că va opri livrările către Europa, dacă i se impun plafoane de preț

Gigantul rus Gazprom amenință că va opri livrările către Europa, dacă i se impun plafoane de preț
Sursa foto: captura Youtube
Publicat: 16/10/2022, 15:55
Actualizat: 16/10/2022, 16:19

Plafonarea prețului exporturilor de gaze rusești de către blocul comunitar ar duce la oprirea livrărilor către Europa, a declarat șeful Gazprom, Alexei Miller, duminică, reluând o amenințare recentă pe care a făcut-o liderul de la Kremlin.

Șeful companiei de stat a detaliat, duminică, care ar fi baza sistării livrărilor, dacă de implementează planurile discutate la Bruxelles privind o eventuală plafonare a prețurilor la gazele naturale din afara UE.

Conflictul din Ucraina i-a determinat pe clienții din Uniunea Europeană să-și reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce G7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.

„O astfel de decizie unilaterală este, bineînțeles, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor”, a declarat Alexei Miller la televiziunea de stat.

Reducerea livrărilor din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale, ar afecta piețele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie, potrivit Reuters.

La cât a ajuns dependența de gazul rusesc

Recent, șeful gigantului energetic rusesc Gazprom a avertizat țările europene cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia, susținând că nu-i „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazându-se pe rezervele sale actuale de gaz, potrivit CNN.

Președintele Vladimir Putin a amenințat luna trecută că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț, avertizând Occidentul că va fi „înghețat” precum coada lupului dintr-un celebru basm rusesc.

Lune trecută, Gigantul rus Gazprom a lansat un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa, la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Videoclipul ilustra cum Europa ar putea îngheța fără gaze importate rusești în această iarnă.

Ursula von der Leyen, în Parlamentul European / Sursa: Comisia Europeană

Potrivit declarațiilor Ursulei von der Leyen, importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la debutul „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, potrivit AFP.

„La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%”, a spus Ursula von der Leyen, la începutul lui septembrie, când anunța că Executivul Comisia Europeană va propune, pentru a gestiona criza energiei, o plafonare a prețului la gazul rusesc, dar și o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze. Declarațiile șefului Executivului au fost făcut la scurt timp după ce președintele rus amenințase că va tăia livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț la exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.

Avertismentele AIE

Agenţia Internaţională pentru Energie(AIE) a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru o oprire totală a furnizării de gaze ruseşti încă din iarna aceasta, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare, a declarat şeful AIE, Fatih Birol, într-un interviu pentru Financial Times, conform sursei citate.

Fatih Birol a remarcat că decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze către ţările europene ar putea fi un semn prevestitor pentru noi reduceri, deoarece Moscova caută „un efect de pârghie” în timpul războiului împotriva Ucrainei.

„Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus oficialul AIE.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei. Cred că reducerile de aprovizionare sunt menite să evite umplerea depozitelor europene şi să crească efectul de pârghie al Rusiei în lunile de iarnă”, a adăugat el.

Anul trecut, AIE a fost una dintre primele organizaţii oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa, în pregătirea pentru invazia Rusiei în Ucraina, arată Adevărul.

Potrivit şefului AIE, măsurile de urgenţă luate de ţările europene pentru a reduce cererea de gaze, chiar prin lansarea unor vechi centrale electrice pe cărbune – care dus la creșterea poluării, au fost justificate de amploarea crizei

Fatih Birol a argumentat că orice emisii suplimentare de dioxid de carbon vor fi compensate de planurile accelerate ale Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a construi capacitatea de energie regenerabilă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar