NATO a început luni exercițiul anual de descurajare nucleară în Europa. Astfel, 60 de avioane participă la zboruri deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii pentru a exersa folosirea bombelor nucleare. Exercițiul se desfășoară în fiecare an şi nu implică folosirea de bombe nucleare cu focos activ, transmite Alianța Nord Atlantică.
Gazda acestui exercițiu militar complex este Belgia. 14 ţări NATO şi până la 60 de aeronave sunt implicate în proiect, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piaţă, dar şi de bombardierele americane cu rază lungă de acţiune B-52 care vor zbura de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată într-un comunicat al Alianței Nord-Atlantice, publicat pe pagina oficială.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt așteptați să convină asupra unei misiuni de instruire a 15.000 de soldați ucraineni începând de luna viitoare și asupra unei finanțări suplimentare în valoare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Kiev.
Doi oficiali europeni de rang înalt au declarat că antrenamentele militare a soldaților ucraineni vor începe la jumătatea lunii noiembrie și vor avea loc pe teritoriul UE, într-un centru din Polonia și altul din Germania, potrivit Reuters.
Mai multe țări UE au instruit deja trupele ucrainene cu privire la modul de utilizare a unor arme specifice, iar acest lucru va continua.
Uniunea Europeană a sprijinit Kievul de la începutul războiului cu ajutor financiar și, în premieră pentru blocul comunitar, cu ajutor militar.
Miniștrii de externe vor fi de acord să adauge încă 500 de milioane de euro la un fond care rambursează statele membre ale UE pentru armele livrate Ucrainei, ceea ce ridică suma totală destinată armelor pentru Kiev la peste 3 miliarde de euro.
Spre deosebire de tranșele anterioare, banii suplimentari vor acoperi, de asemenea, costurile pentru repararea și întreținerea armelor deja livrate Ucrainei.
A izbucnit un incendiu la o clădire rezidențială după atacurile cu patru drone din Kiev, de luni dimineața, iar medicii sunt la fața locului.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, afirmă că a izbucnit un incendiu la o clădire rezidențială din capitală după „atacurile cu drone”, scrie Reuters, potrivit Mediafax.
Klitschko spune că medicii și serviciile de pompieri se află la fața locului, în districtul Shevchenkivskyi.
Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare, a adăugat el.
În această dimineață, biroul președintelui Zelenski a declarat că a fost lovită capitala de „drone kamikaze”.
Cartierul Shevchenkivskyi a fost lovit de mai multe explozii în urmă cu o săptămână, la 10 octombrie.
UPDATE ora 08:00 – Kievul a fost lovit de „drone kamikaze”
Kievul a fost lovit de „drone kamikaze”, luni dimineața, transmit reprezentanții biroului președintelui Volodimir Zelenski.
Capitala ucraineană Kiev a fost lovită de „drone kamikaze”, a declarat șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, citat de Sky News.
Într-o postare pe Telegram, Andriy Yermak a declarat că „explozii” au lovit Kievul.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că a avut loc o explozie în districtul Shevchenkivskyi, o zonă care include orașul vechi istoric și birourile guvernamentale.
Primarul a scris pe Twitter că o alertă aeriană care avertizează oamenii să rămână în adăposturi continuă să se audă.
Adjunctul lui Serghei Lavrov, Aleksandr Grușko, a declarat că războiul din Ucraina a început chiar de la summitul NATO de la București, eveniment care a avut loc în 2008. Atunci Georgia și Ucraina au fost anunțate că vor intra în NATO iar rușii au avertizat că această decizie ar putea conduce la declanșarea unui război.
„NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere are de-a face cu prăbușirea proiectului său de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București (summitul a avut loc în 2008 – n.r.) că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”, a declarat Aleksandr Grușko, potrivit agenției TASS, scrie adevarul.ro.
Președintele Volodimir Zelenski a transmis, într-o postare video, că lupte grele continuă în două orașe din Donbas, Soledar și Bakhmut. Sunt zone în care se regăsesc și peste 2.000 de prizonieri ruși, reținuți de ucraineni, dar care au promis amnistiția.
„Așa sponsorizează Rusia teroarea, caută ucigași în închisori și le promite libertate dacă vor ucide din nou”, a spus Zelenski, potrivit The Kiev Independent.
Drone kamikaze au fost doborâte duminică în regiunea Mikolaev. Autoritățile ucrainene au anunțat că rușii au lansat mai multe atacuri aeriene și că încă o dronă a fost doborâtă.
„Minus două drone”, a scris Vitaliy Kim, șeful administrației militare din regiunea Mikolaiv, pe contul său de Telegram, potrivit Libertatea.
O parte a centralei din Zaporojie a ajuns recent sub controlul liderului cecen Kadîrov, potrivit Centrului Național de Rezistență, din cadrul armatei ucrainene.
„Ocupanții întăresc în mod constant securitatea pe teritoriul instalației, iar numărul posturilor a crescut, ceea ce indică faptul că se simt nesiguri. Se știe că o parte a centralei a căzut recent sub controlul bandei lui Kadîrov – unitatea SOBR Akhmat, care a plasat echipamente și arme direct în sălile turbinelor Nr. 1 și Nr. 2”, a transmis Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.