NATO a început luni exercițiul anual de descurajare nucleară în Europa. Astfel, 60 de avioane participă la zboruri deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii pentru a exersa folosirea bombelor nucleare. Exercițiul se desfășoară în fiecare an şi nu implică folosirea de bombe nucleare cu focos activ, transmite Alianța Nord Atlantică.
Gazda acestui exercițiu militar complex este Belgia. 14 ţări NATO şi până la 60 de aeronave sunt implicate în proiect, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piaţă, dar şi de bombardierele americane cu rază lungă de acţiune B-52 care vor zbura de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată într-un comunicat al Alianței Nord-Atlantice, publicat pe pagina oficială.
Potrivit sursei citate, exerciţiul, care se desfăşoară până pe 30 octombrie, „este o activitate de antrenament de rutină, recurentă şi nu este legat de niciun eveniment mondial actual”, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu vor fi folosite bombe nucleare cu focos activ.
Alianța Nord-Atlantică a susținut în repetate rânduri că antrenamentul a fost pregătit dinainte de războiul din Ucraina și că nu are nicio legătură cu acesta.
Anul acesta, NATO își exersează descurajarea nucleară în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și pe fondul tensiunilor în creștere dintre Alianță şi Rusia.
Președintele rus a amenințat că va recurge la toate armele de care Rusia dispune – adică inclusiv armamentul nuclear – pentru a proteja noile teritorii ucrainene anexate ilegal iar oameni din cercul de putere al lui Putin au vorbit explicit de folosirea bombelor atomice.
Însă anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un „semnal greșit”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit antena3.ro.
Presa internațională remarcă faptul că este posibil ca „Steadfast Noon” să coincidă cu exercițiile nucleare anuale ale Moscovei, denumite „Grom”, care se desfășoară în mod normal la sfârșitul lunii octombrie și în cadrul cărora Rusia își testează bombardierele, submarinele și rachetele cu capacitate nucleară.