Legislație predictibilă, eficiență economică. G. Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: Participăm activ la instituirea unei entități de coordonare a relației cu autoritatea publică locală

Publicat: 22/10/2022, 10:00

Organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului doresc să participe activ pentru instituirea în România a unei entități de coordonare a întregii relații cu autoritatea publică locală. Pentru a o crea este nevoie de un cadru legislativ care să-i stabilească și obiectivele.

“La nivel de asociație, vom continua în fiecare an să venim cu un mesaj pe care să-l implementăm la nivel național. În plus, tocmai ca aceste campanii să fie eficiente, vom încerca să continuăm să facem împreună cu Ministerul Mediului și cu Parlamentul un cadru legislativ cât mai previzibil. Împreună cu celelalte organizații care implementeză răspunderea extinsă a producătorului am înaintat către Ministerul Mediului un document prin care arătăm dorința noastră de a participa activ pentru instituirea în România a unei entități de coordonare a întregii relații cu autoritatea publică locală. Este ceea ce în spațiul public numim ”clearing house” chiar dacă putem să discutăm pe nuanța acestei definiții. Ce este cel mai important este că toate organizațiile care implementeză răspunderea extinsă a producătorului suntem determinate să convingem autoritatea că este nevoie ca această entitate să fie menționată în legislația de mediu din România pentru că avem trei obiective majore, spunem noi necesare și extrem de importante pentru rezultatele viitoare. Această entitate, în accepțiunea noastră, trebuie să asigure acoperirea națională, în sensul de a putea finanța, noi, ca și OIREP-uri, întreaga activitate de colectare respectiv de reciclare din zona deșeurilor muncipale, mă refer la deșeurile de ambalaje din deșeurile municipale, la nivelul României; dorim astfel să creștem cantitățile ajunse la reciclare de care avem nevoie pentru realizarea obiectivelor și, bineînțeles, este obligatoriu ca aceste cantități, creșterea acestor cantități, alături de partenerii noștri ADI-uri, primării, operatori de salubritate, să fie realizate în condiții de eficiență economică. Așteptăm ca Ministerul Mediului să se alăture inițiativei noastre, să începem discuțiile pentru a reuși implementarea acestei inițiative”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, în cadrul ediției speciale “Un’. Doi. Trei. Gândul Green”.

Predictibilitatea legislativă și îndreptarea modificărilor aduse unor acte normative, dar care nu au reușit să repare erorile sistemului, sunt alte obiective ale Asociației OIREP Ambalaje. “Totodată dacă vorbim pe termen mai scurt, vom continua să convingem autoritatea că pentru rezultate bune este nevoie de un cadru legislativ cât de cât previzibil. În ultimul timp au fost tot felul de modificări legislative care, chiar dacă și-au propus, cu siguranță și-au propus acest lucru: să îndrepte anumite erori ale sistemului, este posibil, din grabă, poate din lipsa de dialog cu toți cei care suntem implicați, efectele să fie nu cele dorite. Fac aici referire la modificarea Ordonanței de Urgență 196 cu două direcții care au fost modificate și impactul asupra activității noastre este major, s-a revenit, suprinzător pentru noi, la sintagma ”efectiv reciclate” cu toate că Parlamentul României, în urmă cu patru  ani, sper să nu greșesc, stabilise că pentru activitatea organizațiilor care implementeză răspunderea extinsă a producătorului pentru realizarea în mod individual a obiectivelor de către producători și bineînțeles și pentru autoritatea publică locală este corect ca răspunderea să fie pentru ceea ce tu poți influența, iar noi putem să influențăm această colectare, putem să influențăm ca aceste cantități să nu ajungă să fie depozitate, să ajungă în curtea unui reciclator, dar de acolo este pur și simplu o decizie economică. Vom continua să avem întâlniri cu comisiile de mediu din Senat și Camera Deputaților pentru a-i convinge pe toți că o simplă schimbare de sintagmă poate influența destul de mult întreaga activitate. Pe de altă parte, s-a dorit probabil ca și soluție de reducere a fraudelor din sistem introducerea unei garanții în seama colectorilor, ea de fapt nu face decât să ridice practic responsabilitatea întreagă pentru activitatea desfășurată de unul sau altul din partenerii noștri și aici împreună cu producătorii și, din fericire, inclusiv cu colegii noștri din OPP Remat din ARMD suntem  uniti și vom continua să facem demersuri pentru ca acest cadru legislativ să fie cât mai corect și să ajute practic la realizarea obiectivelor”, a conchis Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Asociația OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a derulat campania Un’ Doi Trei, care și-a propus să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania a urmărit să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal