Românul acuzat că ar fi cauzat moartea a 39 de imigranți, care au fost găsiți morți într-un camion frigorific, în Marea Britanie, a fost extrădat definitiv, joi, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Marius Drăghici a fost dat în urmărire internațională la cererea autorităților britanice pentru implicarea în cazul morții a 39 de migranți vietnamezi, găsiți asfixiați într-un camion, în 2019. El a fost găsit de autorități în București.
După decizia de astăzi a ÎCCJ, românul va fi extrădat definitiv autorităților britanice, potrivit avocatului Adrian Cuculis.
”Cu o groază de greşeli de procedură pe care le-am sesizat instanţei de judecată, cu un mandat de arestare nul în opinia mea, ne-am aruncat cetăţeanul român ca pe nimic în mâinile unei ţări non UE care în mandatul de arestare nu reuşise să explice CUM a fost implicat de fapt românul în moartea celor 39 de imigranţi. Deşi mandatul are grave probleme de legalitate şi autorităţile în UK au refuzat să pună la dispoziţie actele ce stau la baza mandatului, (deşi CAB le ceruse) ÎCCJ, în 5 ore de la contestaţie, a clarificat deja că trebuie să fie extrădat.
Presa din UK deja vorbeşte despre alocarea a 3 milioane de euro de către Justiţia de acolo pentru procesul lui Drăghici, iar procurorul ataşat ambasadei a cerut în nenumărate rânduri extrădarea de urgenţă a lui Drăghici până pe maxim 20.10.2022. Întâmplare sau nu, s-a întâmplat”, spune Adrian Cuculis.
Marius Mihai Drăghici este acuzat că făcea parte dintr-o rețea care a coordonat călătoriile imigranților în Marea Britanie. Românul în vârstă de 48 de ani lucra în industria de transport și avea legături în Bacău, dar și în Spania, conform Sky News.
Victimele din camionul frigorific erau bărbați, femei și copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Acestea s-au sufocat după ce au fost închise într-un camion care a fost transportat cu feribotul de la Zeebrugge, în Belgia, la Purfleet, pe 23 octombrie 2019, timp de aproape 12 ore.
Potrivit unor surse, bărbatul din Onești a încercat să scape de autorități folosind identități false, înainte de a fi prins în România, în urmă cu câteva luni.
Zece persoane au fost condamnate până acum în acest dosar, inclusiv mai mulți români.