ANRE a luat noi decizii privind racordarea prosumatorilor la rețelele electrice de interes public, implicit valorificarea energiei produsă de aceștia

ANRE a luat noi decizii privind racordarea prosumatorilor la rețelele electrice de interes public, implicit valorificarea energiei produsă de aceștia
Sursa: Shutterstock
Publicat: 20/10/2022, 18:42
Actualizat: 20/10/2022, 18:53

Comitetul de reglementare al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de miercuri, 19 octombrie un act normativ privind modificarea și completarea unor ordine, ale cărui prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai rețelelor electrice, după un număr mare de petiţii depuse la ANRE privind racordarea prosumatorilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcțiune a instalațiilor realizate de prosumatori și implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică, de arată în informarea semnată de Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

„Astfel, am adoptat prevederi derogatorii pentru prosumatori de la aplicarea dispozițiilor procedurii destinate acestei categorii de utilizatori, referitoare la grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalațiile de utilizare ale prosumatorilor, respectiv cele destinate măsurării energiei electrice produse în instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în sensul necondiționării punerii sub tensiune a instalației de utilizare de montarea acestor echipamente”, a anunțat președintele ANRE.

Prevederile procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparținând utilizatorilor clienți casnici se aplică și locurilor de consum aparținând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, noile categorii de utilizatori beneficiind, alături de clienții casnici, de rambursarea de către operatorul de distribuție a costurilor lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului.

Dispozițiile procedurii se aplică inclusiv utilizatorilor din categoriile menționate, pentru racordarea cărora operatorii de distribuție au emis avize tehnice de racordare înainte de data de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data respectivă.

În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la data de 4 martie 2022 și/sau la data de 17 iunie 2022, termenele pentru prezentarea autorizației de construcție a obiectivelor (centrale electrice), de 12 luni de la data încheierii contractului de racordare și 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare, se prelungesc cu 6 luni.

„Impactul asupra operatorilor economici din categoria producătorilor de energie electrică este unul pozitiv, în sensul că prin prevederile actului normativ se stabilesc măsuri care evită blocarea procesului de racordare, prin acordarea prelungirii cu 6 luni a termenelor pentru prezentarea autorizației de construire a capacităților de producere pentru care procesul de racordare este demarat și utilizatorii dețin avize tehnice de racordare emise înainte de intrarea în vigoare a actelor normative care stabilesc termenele respective”, potrivit lui Dumitru Chiriță.

Președintele instituției a precizat că echipele de control din cadrul ANRE au în curs de desfăşurare acţiuni de control la operatorii de distribuţie a energiei electrice, având ca tematică modul de îndeplinire a obligației legale privind respectarea regulilor/etapelor de racordare la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, urmând ca, după finalizarea acestora, rezultatele să fie făcute publice.

Câtă energie au generat prosumatorii din România

În Raportul ANRE privind Monitorizarea Activităţii Prosumatorilor pentru anul 2021 este detaliat evoluția acestui fenomen în România, dar nu numai.

Un studiu european de cercetare citat de autoritatea română de reglementare arată că, în următorii ani, guvernele europene, naționale și locale au o șansă unică de a sprijini „prosumerismul” și astfel o tranziție energetică eficientă și justă din punct de vedere social. „Resursa cheie sunt cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă şi care ar putea furniza până la 89% din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050”, se menționează în raport.

Studiul privind ,,Prosumatorii rezindenţiali din Uniunea Europeană” publicat în anul 2017, accesibil pe site-ul CE, estima o putere instalată totală în zona rezidenţială a României în anul 2020 de aproximativ 15 MW, respectiv în anul 2021 -15 MW. Această estimare a fost depășit la finele anului 2020, când, conform datelor ANRE, puterea instalată a prosumatorilor era de 16,198 MW, în timp ce în anul 2021 evoluţia puterii instalate a prosumatorilor ajungea la circa 85 MW.

„Se poate observa că pe parcursul anului 2021 domeniul prosumatorilor a devenit unul dintre cele mai dinamice domenii ale sectorului de energie electrică. Pe baza datelor şi proiecţiilor analizate ANRE estimează o creştere a numărului de prosumatori la finalul anului 2022 spre valori prognozate de cca 30 000 de prosumatori. Având ȋn vedere aceste evoluții este de așteptat să apară congestii sau lipsa de capacitate pentru conectarea de noi capacităţi regenerabile in rețelele electrice ale operatorilor de distributie, după un trend similar înregistrat in ceea ce privește conectarea regenerabilelor ȋn perioada 2012-2016 asupra rețelelor de transport. De asemenea este de așteptat apariția şi formarea de microgrid-uri şi a piețelor locale de energie odată cu apariția agregatorilor şi a comunităților de energie”, au conchis specialiștii ANRE în raportul citat.

Raportul include și adresele web ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice de informare privind prosumatorii racordați:

E-DISTRIBUTIE – MUNTENIA, BANAT și DOBROGEA

DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona TRANSILVANIA NORD

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona MUNTENIA NORD

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona TRANSILVANIA SUD

DELGAZ -GRID

OMV PETROM

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×