Presa din România din timpul celui de-al Doilea Război Mondial seamănă cu presa de acum care scrie despre războiul din Ucraina, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
Întrebat ce articole apăreau în presa din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Cristoiu spune: „Eu am studiat campania din Est și am luat edițiile din iulie – noiembrie, că pe 19 noiembrie a fost lovitura de la Stalingrad, ce scria presa română?”, a declarat Ion Cristoiu.
Publicistul spune că a analizat trei dintre ziarele românești care scriau despre război, iar retorica era aceeași – că rușii sunt terminați din punct de vedere militar.
„Am luat „Curentul” a lui Șeicaru, mai anti-rus decât „Universul” și revista de front „Sentinela”. Parcă e presa de acum despre războiul din Ucraina.
Câteva caracteristici: 1. rușii sunt la pământ, sunt niște sălbatici, trăiesc cum trăiesc, sunt în colibe, ei sunt gata (terminați din punct de vedere militar n.red). Până și Șeicaru spunea: „’domne, gata! Ei trebui să facă pace separată”.
2. Știrile și mărturiile despre realitatea din Rusia erau date de dezertori. Presa noastră copiind presa germană era așa: „Căpitan sovietic spune: „N-avem ce mânca. Suntem un dezastru””, și era o foarte mare bucurie că rușii sunt terminați.
A treia caracteristică care este fundamentală, este o teză lansată de Șecaru și anume „în sfârșit suntem și noi cuceritori”, a declarat Ion Cristoiu.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.