Alexandru Ilie, fizioterapeut, co-fondator prima platformă de fizioterapie asistată online din România, a vorbit, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre furnicăturile și amorțeala de la nivelul palmei.
De obicei, când avem o furnicătură pe care o resimțim la nivelul palmei, ne gândim că avem o afecțiune la disc. Din fericire, lucrurile nu stau chiar așa.
Specialistul a vorbit despre sindromul de tunel carpian. „Este un fenomen compresiv. Astfel, este vorba despre o compresie mecanică produsă la nivelul articulației pumnului, mai precis la nivelul benzii de retinacul. Avem o structură ligamentară care acoperă și ajută la flexia degetelor. În momentul în care banda este tensionată, apasă pe nervul care trece pe dedesubtul ei.
În momentul respectiv, pacientul poate resimți durere pe palmă, primele trei degete sunt afectate și puțin din degetul inelar. Un semn distinctiv este dat de faptul că avem aceste manifestări cu precădere noaptea. Te trezești și ai intenția să scuturi palma.”
Dacă nu iei măsuri din timp, poți ajunge chiar la operație. Din fericire, există foarte multe strategii care te pot ajuta să nu ajungi atât de departe.
„Dacă neglijezi semnele, acest sindrom de tunel carpian se îngustează din ce în ce mai mult și poate determina o leziune asupra nervului, care nu se va mai putea vindeca, singura soluție rămânând chirurgul”, a declarat acesta.
Utilizarea frecventă a tastaturii și a mouse-ului poate avea efecte negative, resimțite la nivelul palmei, a adăugat Alexandru Ilie.
„Lucrăm foarte mult cu palmele ușor strânse, pentru că, atunci când folosim tastatura, degetele nu sunt întinse. De asemenea, utilizarea mouse-ul are tendința permanentă de a încuraja tensionarea flexorilor palmari. La finalul zilei, tensiunea la nivelul palmei este foarte mare, iar degetele sunt ușor încordate spre interior, lucru care face compresia de care spuneam.”
Unul dintre cele mai simple teste este să apropiem fața externă palmară și să facem o presiune – împingem articulația pumnului timp de 30 de secunde. În momentul în care în acest timp apare un fenomen de tip durere discretă sau furnicături la nivelul palmei/degetelor, putem ridica această suspiciune de compresie la nivelul tunelului carpian.
Sunt câteva exerciții care ar putea preveni amorțeala de la nivelul palmei, a precizat specialistul.
„Stăm cu mâinile în poziția în care zicem tatăl nostru, apoi apropiem podul palmei și ducem palma spre piept. Din această poziție începem să deplasăm ușor degetele către stânga și dreapta. Ar trebui să resimțim o ușoară tensiune la nivelul flexorilor. De asemenea, din aceeași poziție putem să îndreptăm degetele spre înainte și le deplasăm spre lateral. A treia variație este să mergem cu degetele spre în jos și începem aceeași pendulare. Exercițiul trebuie făcut de mai multe ori pe parcursul zilei”, a încheiat Alexandru Ilie, fizioterapeut.