Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”

Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”
Publicat: 24/10/2022, 13:21
Actualizat: 24/10/2022, 14:00

Vasile Dîncu și-a anunțat luni demisia din funcția de Ministru al Apărării, motivându-și gestul prin faptul că există ”perspectiva imposibilității colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”. Vasile Dîncu a explicat că dacă nu se retrage de la conducerea Apărării, ar putea fi prejudiciate ”procesele de decizie”, dar și mai multe proiecte ”absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”. Ministrul demisionar i-a mulțumit însă premierului pentru ”colaborarea onestă” și l-a asigurat că va susține proiectele MApN și ale Armatei, în calitate de senator.

Demisia lui Vasile Dîncu vine la mai bine de două săptămâni de la declarația controversată pe care a făcut-o – care a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, dar și de premierul Nicolae Ciucă și de alți politicieni – în care arăta că negocierea Ucrainei cu Rusia reprezintă singura şansă pentru încetarea războiului.

Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă, până la urmă, de teritorii!”, spunea Vasile Dîncu, în 8 octombrie, la Prima Tv

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a ținut să reacționeze subliniind că doar Ucraina va decide ”când, cum şi ce negociază” în contextul războiului.

”Probabil că unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții” ale României, a spus Iohannis despre declarația lui Dîncu.

Și premierul Niculae Cucă spunea că va avea o discuție ”cât se poate de deschisă” cu Vasile Dîncu față de opinia acestuia, care ”nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”.

Surse din Coaliție spuneau însă că premierul ar urma să-i ceară demisia lui Dîncu.

Vasile Dîncu: ”Aici nu se aude vocea idioților”

Înainte de a reveni în țară de la reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO care a avut loc la Bruxelles, cu două zile înainte de întâlnioea pe care urma să o aibă cu premierul, Vasile Dîncu scria, într-o postare pe Facebook, că a ajuns, în orele rămase libere până la îmbarcarea în avion, la librăria Filigranes din Bruxelles, acolo unde ”nu se aude vocea idioţilor”.

Paradisul ascuns din mijlocul orașului. După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altădată mi-am petrecut multe ore și zile: librăria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, liniștea este întrerupta doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărțile te așteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevărata terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici. De aici îți poți lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv.

Îți dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din cărți ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niște amărâte de coperte de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează. Aici mediocrii și impostorii nu se vor întâlni niciodată cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetățenie aici, nici statut de refugiat. In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”, scria Vasile Dîncu pe Facebook.

Pe 17 octombrie, după întâlnirea ministrului Apărării cu Nicolae Ciucă, Guvernul anunța doar că premierul a discutat cu Vasile Dîncu despre ”reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.

Vasile Dîncu susținea atunci că nimeni nu i-a cerut demisia și dădea vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

Pe 24 octombrie, când și-a anunțat demisia, Vasile Dîncu a invocat perspectiva imposibilității colaborării cu președintele”, dar i-a mulțumit premierului pentru ”colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune” și l-a asigurat că, în calitate de senator, îi va oferi tot sprijinul pentru proiectele și programele Ministerului și Armatei Române.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?