Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a evitat să dea detalii privind motivele demisiei lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării, pentru care îl susține, interimar, pe premierul Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu are cunoștință de o discuție dintre Vasile Dîncu și președintele Klaus Iohannis anterior anunțului demisiei.
Liderul social-democrat a spus că a avut o singur discuție cu premierul, precizând că Nicolae Ciucă este cea mai îndreptățită persoană să preia, interimar, portofoliul vacantat de Vasile Dîncu.
Întrebat ce a vrut să transmită Vasile Dîncu atunci când va invocat drept motiv pentru demisie „imposibilitatea de a colabora cu președintele României”, Marcel Ciolacu a reluat mesajul transmis inițial: „Am înțeles și am luat act de decizie”.
La insistențele presei privind persoana nominalizată pentru a fi propus președintelui să fie numit titular la conducerea Ministerului Apărării, Marcel Ciolacu a spus că nu vehiculează nume care nu sunt decise împreună cu colegii.
„Aș vrea să nu mai avansați niciun nume înainte de a discuta cu colegii. Nu aș dori să discut nume, sunt mai multe nume”, a spus liderul social-democrat.
„Este posibil orice în politică”, a spus Marcel Ciolacu despre posibilitatea ca PSD să cedeze portofoliul Apărării partenerilor de coaliție.
„Este posibil orice, se poate negocia”, a precizat Ciolacu, iar când a fost întrebat ce dorește la schimb, a răspuns, zâmbind: „Poate nu doresc nimic la schimb”.
Despre profilul candidatului, Marcel Ciolacu a avansat un singur criteriu: „Să fi făcut armata, mai avem câțiva ani în care putem să alegem dintre cei care au făcut armata”.
Marcel Ciolacu a precizat că acest subiect va fi discutat în Biroul Permanent Național de luni, de la ora 18:00, după care vor fi prezentate lămuriri.
„Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a transmis Vasile Dîncu.
„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a transmis anterior liderul social-democrat, președinte al Camerei Deputaților, pe Facebook.
Vasile Dîncu a afirmat recent, în 8 octombrie, că negocierea reprezintă singura şansă pentru stoparea războiului din Ucraina. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, a comentat, la întrebările presei, declarația, subliniind că doar Ucraina va decide „când, cum şi ce negociază” în contextul războiului. „Probabil că unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii” ale României, a spus Klaus Iohannis despre declarația lui Vasile Dîncu.