VIDEO – Ziua Armatei Române, sărbătorită marți în toată țara / Klaus Iohannis: România are un loc distinct în cadrul NATO și o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice

Publicat: 25/10/2022, 11:00
Actualizat: 25/10/2022, 12:31

Marți, la nivelul întregii țări vor avea loc ceremonii militare și religioase, cu ocazia sărbătoririi „Zilei Armatei Române”. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Evenimentul începe la ora 10:00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române, dar şi depuneri de coroane de flori.


UPDATE ora 10:50 – Klaus Iohannis, de Ziua Armatei: Rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile care ne definesc

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre trecutul și viitorul României și al armatei, care „va continua să fie simbol al tenacității și o componentă esențială în evoluție”, marți, de Ziua Armatei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru veteranii de război, în declarația sa publică de la Mormântul Ostașului Necunoscut, unde a avut loc o manifestație pentru a celebra Ziua Armatei României.

„Acest loc evocă jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care, cu patriotism și devotament, și-au dat viața pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează și ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut și viitor, căliți de dificultățile vieții, ei ne transmit cu înțelepciune și căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetățeni și ca națiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveți recunoștința și prețuirea noastră”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre perioada actuală, marcată de „o accentuată incertitudine”, ale căror efecte afectează viața de zi cu zi.

„În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri. Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice”, a mai spus Iohannis, citat de Mediafax.

Iohannis a spus că participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, a susținut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil și stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării.

„România are un loc distinct în cadrul NATO și o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. În ultimii ani a crescut constant prezența Aliată în țara noastră, fiind operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă și control și de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internațional de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflați în țara noastră. Împreună cu partenerii și aliații noștri suntem mai puternici și salut și cu această ocazie prezența acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida și apăra Flancul Estic și regiunea Mării Negre. Prin deciziile adoptate la Summitul Alianței de la Madrid, din această vară, ne-am asigurat că acest proces va fi unul continuu, elaborat pe termen lung, ca răspuns la toate aceste provocări de securitate cu care ne confruntăm”, a mai spus președintele Iohannis.

UPDATE ora 09:30 – Premierul Nicolae Ciucă, de „Ziua Armatei”: „Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia „Zilei Armatei”. El spune că sărbătoarea de marți „este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă pentru apărarea pământului românesc.

„Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulțumi generațiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni și diferite teatre de operații din lume sub egida Alianței Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene.

Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor și aliaților internaționali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci.

Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi. Ținând cont de contextul acesta, pregătirea și înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcții-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice.

După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică militară modernă a Armatei României, precum și reprioritizarea unor programe de înzestrare. Avem în desfășurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare și de înzestrare cu avioane multirol, cu sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de decontaminare și protecție individuală colectivă.

Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generație, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulțumim pentru seriozitatea cu care vă faceți datoria. Pe lângă corpul de militari profesioniști activi la nivel național, avem numeroși militari detașați în misiuni NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție.

Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetățenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura și o rezervă operațională de oameni pregătiți, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar.

Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană.

În egală măsură, îmi exprim respectul față de militarii răniți în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoționantă și o adevărată lecție de viață”, a transmis Nicolae Ciucă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români și în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Programul zilei, în Capitală

  •  Ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
  • Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.
  • Ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor.
  • Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Ceremonii vor avea loc și în restul țării

  • Ora 10.00, Satu Mare, și 12.30, Păuliș, la Monumente ale Ostașului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori.
  • Ora 14.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria, conform MApN.

Traficul rutier va fi restricționat în București

  • între orele 18.00-20.00, pe Str. Constantin Mille;
  • între orele 18.50-20.00, pe Calea Victoriei, benzile 1 și 2, în fața Palatului Cercului Național Militar (între strada Constantin Mille și Bd. Regina Elisabeta);
  • între orele 19.00-22.00, pe traseul mai sus menționat, pe banda I de circulație.

„Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa”, a transmis Brigada Rutieră.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal