Aproximativ 1.500 de sindicaliști din poliție, armată, silvicultură, căile ferate, agricultură și minerit au protestat marți, de Ziua Armatei, în Piața Victoriei, pentru ceea ce ei numesc „justiție socială”. Printre revendicările sindicaliștilor sunt majorarea salariului minim brut, indexarea pensiilor și a salariilor cu rata inflației, aplicarea legilor adoptate de Parlament și respectarea contractelor colective de muncă.
„Revendicările noastre vizează revitalizarea tuturor domeniilor strategice – relansarea industriei de apărare, a industriei energetice, farmaceutice și a cercetării în domeniul medico-militar, a industriei extractive, a producției cerealiere și animaliere -, în măsură să asigure populației României necesarul de rezerve de hrană, combustibil, medicamente, muniții, conform standardelor UE, pe o perioadă de minimum doi ani. Solicităm, de asemenea, modernizarea infrastructurii și transporturilor, o mai bună gestionare controlată de stat a resurselor, dar si condițiile materiale necesare depășirii de către toate categoriile socio-profesionale a unei crize de care poporul român nu se face vinovat.
Nu solicităm măriri de salarii și pensii, ci aplicarea corectă, în forma promulgată, concomitent și tuturor beneficiarilor a legilor organice ale salarizării, pensiilor, civile și militare, și indexării veniturilor populației cu inflația”, spun reprezentanții Confederației Naționale Sindicale Meridian, organizatorii protestului.
Pentru foștii angajați din armată şi industria de apărare, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a cerut abrogarea amendamentelor aduse Legii pensiilor militare de stat, acordarea echitabilă a drepturilor de veteran tuturor militarilor şi polițiștilor care au îndeplinit misiuni de luptă și scoaterea rezerviștilor şi militarilor în retragere din sfera de competență a ministerelor Muncii și Finanțelor.
„Ne-am adunat astăzi aici ca să-i aducem aminte domnului prim-ministru – care este și ministru al Apărării, în caz că nu știe – că atât armata, cât și poliția stau la efective foarte prost – aproape 40% au părăsit prin demisie, pentru că sunt plătiți la nivelul anilor 2009, ca indici de salarizare. Deci se dau legi pe care președintele le promulgă, iar guvernele nu le respectă. Legea salarizării, valabilă pentru toată lumea, legile pensiilor, și civile și militare, nu se respectă.
Aviația este la pământ, întrucât am cumpărat zeci de avioane F-16, dintre care mai avem o singură escadrilă, să spunem operațională pe cifre, și zboară doar trei, iar MiG-urile sunt la pământ, datorită afacerii kerosen, care le-a distrus motoarele”, a spus președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.
Suntem în Piață pentru a le spune acestor guvernanți că ei au fost aleși să conducă țara, nu să o jefuiască și le solicităm imperios respectarea articolului 47 din Constituție, dacă mai avem Constituție, după ce au făcut săptămâna trecută în Parlament. Acolo spune clar, la punctul A: asigurarea unui trai decent prin salarizarea civililor, asigurarea unui trai decent pensionarilor acestei țări.
În al doilea rând, cerem respectarea condițiilor de aderare la NATO, fiindcă nu le-am semnat eu sau vreunul dintre oamenii care suntem în Piață, sunt angajamente asumate de statul român. Sunt obligații internaționale, trebuie să și le asume”, a spus președintele filialei Constanța a SCMD.
Protestatarii au mai solicitat respectarea drepturilor personalului din Poliția Națională şi Poliția Locală, reducerea vârstei de pensionare a polițiştilor locali, prin încadrarea activităţii lor la condiții speciale sau deosebite de muncă, şi aplicarea integrală a Legii salarizării unitare.
„Noi reprezentăm bugetari din administrația publică locală și centrală, aici sunt cei mai mulți din Poliția Locală. Principalele revendicări ale acestor categorii sunt legate, pentru Poliția Locală, de reducerea vârstei de pensionare. Practic, îndeplinesc misiuni de ordine publică și au vârsta de pensionare de 65 de ani, or se știe că nu poți să mai alergi hoți la vârsta aceasta și să mai îndeplinești misiunile prevăzute în fișa postului. Mai mult de atât, i-au inclus prin lege la încadrarea în condiții deosebite sau speciale și asta nu se aplică. De fapt, asta este cea mai mare nemulțumire a acestei categorii profesionale la nivel de țară”, a spus președintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ”Pro Lex”, Vasile Lincu.
Poporul român trebuie să înțeleagă un singur lucru: ne-am săturat să fim conduși de trădători de țară și de neam. Ne vrem țara înapoi, ne vrem bogățiile înapoi, vrem să devenim stăpâni pe țara noastră și pe noi înșine. Nu vrem să fim scavii nimănui în România și cei care au plecat afară, vrem să se întoarcă înapoi, să reconstruim țara asta din temelii, pentru că avem cu ce, avem bogății, avem din ce să renaștem România”, a spus reprezentantul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din IPJ Constanta.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a fost și ea prezentă la protest. Sindicaliştii au cerut respingerea Planului de măsuri elaborat de Guvern privind Romsilva, care prevede regionalizarea administraţiei silvice, reconfigurarea structurilor organizatorice prin separarea activităţii de administrare şi gestionare de activitatea de exploatare, precum şi dublarea sau triplarea suprafeţelor ocoalelor silvice şi respingerea iniţiativelor de reorganizare a activităţii de pază a pădurilor, de separare a activităţilor de producţie din cadrul Romsilva şi de separare a celor 22 de parcuri naţionale şi naturale, aflate în prezent în administrarea regiei.
Eu, 37 de ani m-am zbătut pentru pădure, n-am avut sărbători, n-am avut zile libere, n-am avut concediu. Să nu ne mai considere nimeni hoți și tâlhari pe noi, pădurarii. Avem colegi care sunt morți pentru pădure. N-avem nimic, absolut nimic. Pe noi nu ne apără nimeni. Toată lumea ne cere, dar nimeni nu ne dă absolut nimic”, a declarat un protestatar, de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Acesta este al doilea mare protest, după ce, săptămâna trecută, două caravane de sindicaliști au organizat „Marșul Anti-Sărăcie”, la care au participat aproximativ 2.000 de angajați din educație, sănătate și poliție. Protestatarii au cerut și atunci salarii și pensii mai mari, în condițiile în care nu-și mai pot plăti facturile la energie electrică și gaze ajunse la niveluri record.