Supraponderea și obezitatea – unele dintre principalele probleme post pandemice, tratate în prezent cu dieta scăzută în calorii, dar cu aport complet de nutrienți

Publicat: 26/10/2022, 21:56
Actualizat: 26/10/2022, 22:01

Supraponderea și obezitatea reprezinta unele dintre cele mai grave probleme post-pandemice cu care se confruntă omenirea. Rapoartele realizate anual de către cele mai mari instituții din domeniu dezvăluie cifre alarmate. Cea mai mare parte a populației lumii trăiește în țări în care supraponderalitatea și obezitatea ucid mai mulți oameni decât subponderalitatea. Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi în 2016, iar in 2020, 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

România se află, desigur, printre țările în care rata națională a obezității* a ajuns la o cotă alarmantă, respectiv 7 din 10, la adulți, si 7 din 11, la copii. Cele mai recente cifre** arată că în țara noastră în anul 2019, 47,70 % din populația adultă era supraponderală, iar după perioada pandemiei aceste cifre au crescut îngrijorător.

Epidemia obezitatii la nivel mondial

Epidemia de supraponderalitate și obezitate reprezintă o provocare majoră pentru prevenirea bolilor cronice și sănătatea, de-a lungul vieții, în întreaga lume. Motivele principale pentru rata obezității a început să crească exagerat în anumite țări, fiind alimentate de creșterea economică, industrializare, transport mecanizat, urbanizare, un stil de viață din ce în ce mai sedentar și o tranziție nutrițională către alimente procesate și diete bogate în calorii.

Specialistii estimează că dacă tendințele seculare continuă, până în 2030 se estimează că 38% din populația adultă a lumii va fi supraponderală și alți 20% vor fi obezi. Obezitatea este cauza majoră de aparație a bolilor cronice, de la dizabilitate, depresie, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer până la mortalitate. Obezitatea infantilă are ca rezultat aceleași condiții, cu debut prematur sau cu o probabilitate mai mare la vârsta adultă.

Pe lângă factorii enumerați mai sus sunt luati în calcul și cei genetici, dar potrivit studiilor, creșterea dramatică a obezității în ultima jumătate de secol în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare indică factori de risc pentru obezitate dincolo de genetică.

Rolul dietei și al activității fizice în atenuarea riscului de obezitate și reducerea obezității prevalente sunt în continuare in plină cercetare. Restricția calorică rămâne și astăzi un obiectiv principal al celor mai populare și clinice abordări de slăbire și de gestionare a greutății. Dincolo de aportul caloric general pentru reglarea greutății corporale, o mare parte din cercetările efectuate au încercat să rezolve rolurile calității dietei și modelelor dietetice, inclusiv cele care specifică combinații de macronutrienți***. Dovezile din studiile clinice au arătat aproape universal că restricția calorică, indiferent de tiparul alimentar, este asociată cu rezultate mai bune în ceea ce privește pierderea în greutate.

Dieta Foarte Scăzută în Calorii (VLCD) – Soluția ideală în lupta împotriva obezității

Obezitatea este o boală, dar vestea bună în tot acest scenariu sumbru este că poate fi prevenită. Soluția este Dieta VLCD (very low calorie diet/dieta foarte saracă în calorii) care a deschis calea pentru regimurile de slăbire, făcându-le mai sănătoase pentru organism, cu produse care conțin toate vitaminele, mineralele, proteinele și fibrele esențiale. O formulă care îi ajută pe cei care vor să piardă în greutate, oferind în același timp toată nutriția de care are nevoie organismul.

Cu peste 40 de studii științifice (cele mai multe din lume) și 41 de ani de experiență, dieta de slăbit Nupo a fost dezvoltată în 1981, la Spitalul Hvidovre din Danemarca, de Dr. Flemming Quaade, cel mai important om de știință în domeniul obezității al țărilor Nordice. Misiunea acestuia a fost de a-și ajuta pacienții să se pregătească pentru o operație de bypass gastric, oferindu-le cât mai puține calorii posibil, dar asigurându-le în același timp echilibrul nutrițional necesar, pentru o scădere în greutate rapidă și sigură. El a înființat o echipă de cercetare care a inovat Dieta Foarte Scăzută în Calorii (VLCD). Prin rezultatele de excepție a Puterii Nutriționale (Nutritional Power) a luat viață NUPO.

Dieta de slăbit Nupo, dieta de succes a țărilor scandinave recunoscute pentru stilul de viață sănătos este disponibilă și în România. Dieta țărilor nordice, Nupo, este alternativa sigură și sănătoasă la dietele deja existente și oferă produse dietetice pentru cei care doresc să urmeze o dietă de slăbit și să mențină o greutate stabilă.

De-a lungul celor peste 40 de ani de existență, Institutele de Obezitate, Diabet, Boli de Metabolism și Nutriție din țările scandinave și vest europene au solicitat în mod expres produsele Nupo pentru a îmbunătăți tratamentele pacienților, dar și pentru a normaliza parametrii lor biologici cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul și glicemia. Dieta Nupo este o dietă științifică, atent și continuu studiată, care îi certifică siguranța pentru sănătatea umană și eficiența în procesul de slăbire.

Efecte benefice ale dietei Nupo asupra sănătății:

  • Reduce și normalizează hipertensiunea arterială și hipertensiunea pulmonară;
  • Normalizează glicemia în diabetul zaharat de tip 2;
  • Scade concentrația acizilor grași din sânge (ex. trigliceride) și normalizează nivelul colesterolului;
  • Scade riscul de boli cardiovasculare;
  • Scade riscul complicațiilor diabetului zaharat;
  • Scade riscul de cancer de colon și de sân;
  • Reduce episoadele de apnee în somn (sforăitul);
  • Ameliorează afecțiunile osteo-articulare;
  • Normalizează oxigenarea sângelui.

Produsele Nupo sunt împărțite în patru categorii: Dietă, One Meal (O singură masă), Gustări Proteice și Slim Boost. Produsele pot fi savurate separat sau pot fi combinate. Produsele Nupo sunt aprobate de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) și de toate Ministerele responsabile cu securitatea alimentară în țările în care se comercializează ca aliment înlocuitor complet al dietei.

Nupo este lider incontestabil în comercializarea produselor dietă în țările Scandinave, cu o cotă de 85%, și a vândut până în prezent peste 190 de milioane de mese înlocuitori de masă în întreaga lume. În fiecare zi, peste 22.000 de persoane recurg la înlocuitorii de masă Nupo pentru a înlocui dieta zilnică, în vederea pierderii în greutate și a ajunge să aibă un stil de viață sănătos. Nupo este comercializat în toată Europa, Australia și China. Produsele sunt fabricate exclusiv în țările Scandinave și Belgia pentru a asigura o calitate și siguranță alimentară desăvârșite.

«Articol sustinut de Nupo România»

Surse:

*https://data.worldobesity.org/country/romania-178/

** https://data.worldobesity.org/tables/prevalence-of-adult-overweight-obesity-2/

***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313649/

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată