Apropierea summit-ului G20 din Indonezia (15-16 noiembrie, în Bali) readuce în discuție posibilitatea unei întâlniri între cei mai puternici oameni din lume. Chiar dacă SUA au transmis, în ultima perioadă, că nu au în vedere acest lucru, rușii insistă ca Joe Biden să accepte un dialog cu Vladimir Putin.
Astfel, dinspre Moscova a venit un nou semnal că totul este pregătit pentru negocieri de pace la cel mai înalt nivel. Trebuie doar să vrea și partea americană, zic rușii.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, este ultimul oficial de rang înalt din Federația Rusă care vorbește despre necesitatea unei întrevederi între liderii celor două puteri nucleare. În opinia lui Peskov, negocierile de pace în războiul din Ucraina pot avea loc doar cu Statele Unite, „care dictează comportamentul Kievului”.
Vorbind despre situația la nivel politic, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comparat starea de fapt din prezent cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, atunci când Uniunea Sovietică și America au fost la un pas să pornească un război nuclear.
Altfel, UE a cerut Rusiei să-și anuleze decizia de a suspenda acordul privind exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră. Kremlinul denunță un atac asupra bazei navale din Sevastopol și susține că loviturile au fost date cu drone care foloseau tehnologii dezvoltate de Canada și Marea Britanie. În acest weekend, Rusia a arătat că Marina britanică se face vinovată de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2, din 26 septembrie.
Prietenia dintre China şi Rusia are „perspective largi de dezvoltare”, iar cele două ţări „mai au multe de realizat de acum înainte”, a subliniat preşedintele Xi Jinping, într-un mesaj transmis cu ocazia celei de-a 65-a aniversări de la crearea asociaţiei de prietenie sino-ruse. Xi dă asigurări că acest organism a adus „o contribuţie importantă în ceea ce priveşte promovarea înţelegerii reciproce şi încrederii între cele două popoare”.
La 4 februarie, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, Xi şi omologul său rus Vladimir Putin au consolidat legăturile sino-ruse. Ulterior, China nu a susţinut în mod explicit Rusia, dar s-a opus sancţiunilor instituite de Occident împotriva Moscovei, iar la ultima Adunare Generală a ONU nu a criticat mobilizarea sau convocarea de aşa-zise referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.
În cadrul unei reuniuni în Uzbekistan, luna trecută, Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin „să conducă împreună o lume în schimbare şi să apere interesele ţărilor în curs de dezvoltare”, notează agenția EFE.
Pe insula Bali, din Indonezia, se va ține în noiembrie summit-ul G20, al celor mai dezvoltate 20 de economii din lume. Au confirmat prezența lideri din Germania, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, SUA, Franţa, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Marea Britanie, Africa de Sud, Turcia, Rusia şi reprezentanții Uniunii Europene.