Peste jumătate dintre români (58%) afirmă că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilităţi în iarna care urmează. Conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă, procentul este mai ridicat în cazul tinerilor între 25 şi 34 de ani (64%).
De asemenea, jumătate dintre respondenţi declară chiar că sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să îşi încălzească locuinţa.
Potrivit studiului, 48% dintre români se aşteaptă să existe întreruperi de furnizare a căldurii din cauza infrastructurii vechi.
„Creşterea preţurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor la acest sfârşit de an. Scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte nelinişti din cadrul societăţii. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de nelinişte pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor pentru articolele de bază.
Pe de altă parte, doar 13% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de extinderea conflictului de la graniţele României, 10% de nivelul corupţiei din ţară, iar cei mai puţini, 5%, mai sunt îngrijoraţi de un nou val al pandemiei Covid-19”, se arată într-un comunicat al companiei Reveal Marketing Research, care a realizat studiul.
În ceea ce priveşte comportamentele de consum şi utilizare a utilităţilor, 58% dintre români declară că temperatura din casă va fi mai mică în iarna aceasta decât în anii anteriori, cu precădere tinerii între 25 şi 34 de ani (71%). Jumătate dintre respondenţi vor folosi mai multe metode de încălzire a locuinţei, iar 32% iau în calcul chiar deconectarea de la serviciul public de termoficare.
Pe de altă parte, românii au început deja să se pregătească de facturi record în această iarnă, iar economisirea este cuvântul de ordine. Costurile crescute cu utilităţile au determinat schimbări în comportamentul de consum şi cumpărare.
55% dintre români declară că au renunţat să mai cumpere produse care nu sunt esenţiale. 18% declară că şi-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze naturale pentru a obţine un preţ mai bun, iar 13% au schimbat chiar furnizorul.
Referitor la soluţiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece, 48% declară că vor reduce consumul de energie electrică. Pe de altă parte, 42% dintre români sunt pregătiţi să se îmbrace mai gros în casă, iar 29% vor opri încălzirea în camerele neutilizate şi vor folosi apa la o temperatură mai scăzută. Centrala termică pe gaze naturale este considerată a fi cea mai puţin costisitoare metoda de a încălzi locuinţa (43%).
Un procent de 17% dintre cei chestionaţi declară că beneficiază de ajutorul oferit de stat pentru încălzirea locuinţei.