Kazahstanul, pregătit pentru o etapă majoră în dezvoltarea sa democratică

Kazahstanul, pregătit pentru o etapă majoră în dezvoltarea sa democratică

Alegerile prezidențiale anticipate urmează să aibă loc în Kazahstan pe data de 20 noiembrie 2022. Viitoarele alegeri prezidențiale pot fi considerate unele foarte importante pentru viitorul politicii democratice din Kazahstan.

Anul acesta a fost cel mai tumultuos din istoria modernă a Kazahstanului. A fost zguduit, pentru prima dată, de evenimentele tragice din ianuarie, atunci când țara s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat armată.

Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, națiunea kazahă a început să scrie un nou capitol al dezvoltării politice. În luna martie, președintele Kassym – Jomart Tokayev a propus reforme constituționale esențiale pentru a transforma întregul model de stat și forma de guvernare a țării prin limitarea puterilor președintelui, întărirea rolului parlamentului, sporirea angajamentului cetățenilor în procesele politice și întărirea în continuare a protecției drepturile omului.

77% dintre cetățenii kazahi cu drept de vot au votat în favoarea acestor modificări constituționale, în cadrul unui referendum din luna iunie. Aceasta a fost, de altfel, o demonstrație a ceea ce reprezintă un Kazahstan Nou și Just – angajament ferm față de principiile democratice și un rol sporit al cetățenilor în luarea deciziilor de stat.

Datorită dedicării deliberate a populației pentru dezvoltarea democratică, Kazahstanul a făcut un pas major spre a deveni o lumină principală pentru reforma economică, socială și politică în Asia Centrală.

Președintele Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev – a propus reforme constituționale esențiale pentru a transforma întregul model de stat și forma de guvernare a țării.

Inițiativele economice sunt axate pe diversificare și demonopolizare

Implementarea unor reforme concrete a asigurat faptul că Republica Kazahstan este așezată pe baze solide, în timp ce privește către un viitor luminos. Inițiativele economice sunt axate pe diversificare, demonopolizare și asigurarea unei distribuții echitabile a venitului național.

În mod semnificativ – conform propunerii președintelui Tokayev -, mandatul prezidențial a fost redus de la două mandate de cinci ani la o singură perioadă de șapte ani, fără posibilitatea realegerii. Această inițiativă va elimina riscurile monopolizării puterii și va consolida principiile de bază ale democrației.

În luna septembrie, având în vedere aceste modificări constituționale și reforme substanțiale, președintele în exercițiu Kassym-Jomart Tokayev a decis să caute o confirmare democratică a mandatului său pentru transformarea fundamentală a Kazahstanului în următorii șapte ani. Țara se schimbă într-un ritm rapid și este important ca toți cetățenii să-și exprime opinia cu privire la direcția viitoare a națiunii.

Alegerile vor oferi ocazia de a reflecta asupra celor trei ani de președinție a lui Tokayev și de a analiza dacă oamenii sunt de acord cu viziunea unui Nou Kazahstan.

Aceste alegeri vor fi, de asemenea, unele dintre cele mai diverse din istoria națiunii kazahe. Se vor confrunta șase candidați candidați cu opinii politice diferite, inclusiv reprezentanți ai opoziției, oferind electoratului o opțiune largă, inclusiv actualul președinte.

În plus, pentru prima dată în istoria Kazahstanului, două femei candidează pentru funcția de președinte. Acesta este un alt pas important în dezvoltarea democratică continuă a Kazahstanului. De-a lungul multor ani, Kazahstanul a luat măsuri concrete pentru a asigura egalitatea de gen și pentru a promova rolul femeilor în afaceri și politică, iar roadele acestor eforturi se văd acum

Procesul de nominalizări prezidențiale al Kazahstanului este conceput pentru a fi deschis și corect. De exemplu, toți candidații trebuie să primească semnături de la 1% din electoratul înregistrat al Kazahstanului – aproximativ 118.000 de persoane, reprezentând în mod egal cel puțin două treimi din regiuni, orașe cu semnificație republicană și capitală. Șase candidați, reprezentând politici și viziuni diferite pentru țară, au primit sprijin din partea multor cetățeni, aceasta fiind o dovadă în plus a procesului democratic din Kazahstan.

Kazahstanul demonstrează că depășește așteptările generale

Desigur, este crucial  alegerile să fie libere și corecte. Nu este un secret faptul că întreaga regiune, în general, dezvoltă în continuare mecanismele democratice necesare pentru a asigura alegeri complet deschise.

Cu toate acestea, Kazahstanul demonstrează că depășește așteptările generale. Președintele Tokayev a promis că alegerile se vor desfășura în mod echitabil, deschis și cu participarea largă a observatorilor interni și internaționali.

Alegerile anterioare au fost monitorizate de Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și de numeroase alte organizații internaționale. Kazahstanul a salutat întotdeauna observatorii și feedback-ul lor constructiv și așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm din nou pentru viitoarele alegeri.

Având în vedere provocările geopolitice globale semnificative, votul viitor nu este important doar pentru Kazahstan, ci și pentru comunitatea internațională.

Pentru Kazahstan, România este partenerul economic numărul 1 în Europa de Sud-Est

Ca țară situată între Asia și Europa, Kazahstanul are un rol cheie în facilitarea comerțului dintre cele două regiuni. Din punct de vedere economic, guvernul kazah a îmbunătățit puternic climatul investițional al Kazahstanului, țara transformându-se în cea mai importantă destinație de investiții din regiune.

Acest lucru este relevant în special pentru România. Pe data de 15 iulie a acestui an s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Kazahstan. În această scurtă perioadă istorică, două țări au obținut succese semnificative în toate domeniile de cooperare.

Este important de menționat că, pentru Kazahstan, România este partenerul economic numărul 1 în Europa de Sud-Est, cu o cifră de afaceri de aproximativ 2 miliarde USD și găzduiește cel mai mare activ de investiții al Kazahstanului din Europa, KazMunayGas International.

În ultimii 30 de ani, oamenii din Kazahstan au creat o societate stabilă și prosperă. Exercitarea dreptului democratic printr-un vot național va contribui la consolidarea tuturor acestor realizări. Odată cu alegerea noului președinte, Kazahstanul va continua dezvoltarea legăturilor strânse între Kazahstan și România. Având în vedere fundația puternică pe care s-a construit, există toate motivele pentru a fi optimiști cu privire la viitoarele relații dintre Kazahstan și România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online