Un exemplar extrem de rar din prima ediție a Constituției SUA ar putea fi vândut la licitație cu 30 de milioane de dolari 

Un exemplar extrem de rar din prima ediție a Constituției SUA ar putea fi vândut la licitație cu 30 de milioane de dolari 
Publicat: 02/11/2022, 16:29

O copie „extrem de rară” din prima ediție a Constituției Statelor Unite va fi scoasă la licitație la New York luna viitoare, casa Sotheby’s așteptând oferte de până la 30 de milioane de dolari.

Realizat înainte de Convenția Constituțională istorică din 1787, este printre cele 13 texte tipărite originale despre care se știe că au supraviețuit – și unul dintre cele două care sunt încă în colecții private, a declarat casa de licitații într-un comunicat de presă.

Anunțul vine la mai puțin de un an după ce cealaltă copie deținută într-o colecție particulară a atins un record de 43,2 milioane de dolari la licitație. Vânzarea din noiembrie, desfășurată tot la New York, a dus la un război de licitații între managerul unui  fond speculativ, miliardarul Ken Griffin, și grupul de criptomonede Constitution DAO, care a strâns echivalentul a peste 40 de milioane de dolari de la 17.000 de investitori individuali în ceea ce Sotheby’s a descris drept „cea mai importantă inițiativă de crowdfunding întreprinsă vreodată”.

Grupul Constitution DAO a pierdut în cele din urmă în fața lui Griffin, fondatorul și CEO-ul companiei de investiții Citadel, care de atunci a împrumutat documentul Muzeului de Artă Americană Crystal Bridges din Arkansas. Licitația de anul trecut a fost cea mai urmărită din istoria Sotheby’s, iar Richard Austin, șeful global pentru cărți și manuscrise, și-a exprimat speranța că licitația de luna viitoare va provoca un „răspuns similar” din partea publicului.

„Rezultatul fără precedent pe care l-am obținut pentru Constituție în noiembrie anul trecut a fost un moment cu adevărat unic și inspirat – unul care semnifică nu numai raritatea extremă a primelor copii tipărite ale Constituției disponibile în colecții particulare, ci și importanța și influența durabilă a Constituției ca expresie supremă a principiilor democratice care ne modelează viața de zi cu zi de peste 200 de ani de când a fost scrisă pentru prima dată”, a spus el într-un comunicat de presă.

Doar aproximativ 500 de exemplare ale Constituției au fost tipărite în 1787

Elaborată în timpul unei serii de întâlniri secrete prezidate de George Washington, Constituția SUA a fost scrisă pentru a înlocui articolele anterioare ale Confederației. Aproximativ 500 de exemplare tipărite ale textului final au fost distribuite delegaților înainte de Convenția Constituțională, care a avut loc la Philadelphia, Pennsylvania, în 1787. Constituția a fost ratificată de majoritatea statelor în anul următor și a intrat în vigoare în 1789.

Dintre celelalte exemplare tipărite din prima ediție despre care se știe că au supraviețuit, 11 aparțin colecțiilor instituționale și guvernamentale, inclusiv cele ale Societății Istorice din Pennsylvania, Arhivele Statului New Jersey și Biblioteca Congresului.

Copia care va fi scoasă la vânzare în decembrie nu a mai fost într-o licitație de peste 125 de ani, potrivit Sotheby’s, care a descris articolul ca fiind „extrem de rar”. Vândut din colecția avocatului și politicianului din Georgia Charles Colcock Jones în 1894, volumul a fost achiziționat ca un cadou pentru omul de afaceri și colecționar Adrian Van Sinderen și de atunci a fost în colecții private. Articolul nu a fost mai expus public de la o expoziție de la Universitatea Stanford, de acum 35 de ani.

Foto: Sotheby’s

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a III-a. 11 albume cu 4.374 de fotografii aparținând Reginei Maria, adjudecate pentru o sumă record: ”Lucrurile colecționabile devin prețioase și în România!”

EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a II-a. Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I + Ceasul de birou al Reginei Maria au declanșat ”lupta” între colecționari

Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești | Tabloul ”Natură statică cu cireșe, caise și tutun” (Theodor Aman), adjudecat pentru 70.000 euro + Picturile maestrului Ștefan Câlția, printre ”vedetele” Licitației de Toamnă Artmark

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×