Joi, 3 noiembrie, la ora 06:50:27 a avut loc un cutremur puternic în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 5.4, la adâncimea de 140 km.
Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise a realizat o comparație grafică între intensitatea seismului devastator din 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și cutremurul de joi dimineață, cu magnitudinea de 5, 4, resimțit în București și mai multe orașe, dar și în Republica Moldova.
Potrivit sursei citată mai sus, ”cutremurele mici nu înseamnă că plăcile tectonice se detensionează și nu reduc șansele apariției unui cutremur mare”. Asfel, Asociația Re:Rise, care se concentrează pe elaborarea și implementarea de soluții pentru reducerea riscului seismic, sfătuiesc românii să fie vigilenți și să se pregătească în cazul unui cutremur major.
”Singura soluție pentru a ne reduce riscul seismic este pregătirea. Planul de întâlnire cu cei dragi și trusa cu provizii pentru cutremur sunt lucruri pe care le puteți face astăzi pentru a deveni mai rezilienți. Consolidarea clădirilor, de asemenea, trebuie să devină prioritară atât la nivel de comunitate, cât și la nivel politic. Fiecare secundă ne aduce mai aproape de următorul cutremur cu adevărat mare”, se arată pe pagina de Facebook a asociației.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus, după cutremurul de 5,4 pe Richter care a zguduit România că ”Vrancea e de departe cea mai periculoasă”, dar seismul de joi ”nu este un motiv de îngrijorare”.
Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiești, 76km E de Brașov, 114km V de Brăila, 117km V de Galați, 118km N de București, 126km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iași.