Prima pagină » Actualitate » Ciclon în Marea Mediterană. A fost emis cod roșu de ploi și vijelii pentru Grecia

Ciclon în Marea Mediterană. A fost emis cod roșu de ploi și vijelii pentru Grecia

Ciclon în Marea Mediterană. A fost emis cod roșu de ploi și vijelii pentru Grecia

Grecia și Italia au fost lovite de un ciclon care s-a format în Marea Mediterană. Autoritățile sunt în alertă, deoarece sunt așteptate cantități de apă de peste 100 litri pe metru pătrat.

În Grecia a fost emisă o avertizare meteo cod roşu de ploi și vijelii puternice, iar în Italia meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi și vijelii, scrie antena3.ro, citând Il Meteo.

Autoritățile din Grecia sunt în alertă maximă înainte de sosirea iminentă furtunii Eva, care se preconizează că va dura cel puțin 48 de ore.

Frontul de vreme rea va lovi inițial vestul Greciei, înainte de a se muta treptat spre interior, fiind marcat de furtuni sporadice. De la amiază, sunt așteptate ploi, vânt și fulgere în Insulele Ionice, vestul Greciei Centrale și vestul Peloponezului, iar spre seară în estul Peloponezului, mijlocul Greciei Centrale, estul Tesaliei, Macedonia de Vest și Centrală.Pe timpul nopții, vremea rea este așteptată să ajungă în estul Greciei Centrale, Attica, Evia și restul Tesaliei.

Ce este un ciclon?

În meteorologie un ciclon este o furtună în formă de vârtej, care se formează într-o zonă depresionară tropicală de la suprafața oceanelor, cu diametrul uneori până la câteva mii de kilometri. Este formată dintr-o masă mare de nori și furtună care, datorită unui sistem de vânturi circulare puternice se rotesc tridimensional în formă de spirală în jurul unui centru, în sens direct (adică invers sensului acelor de ceasornic) în emisfera nordică și în sens retrograd (adică sensul acelor de ceasornic) în cea sudică. Energia ciclonului provine din degajarea de căldură provenită din condensarea la altitudine a vaporilor de apă formați la suprafața oceanului. În sens termodinamic, un ciclon tropical poate fi considerat o mașină termică, se arată pe Wikipedia.