Compania de termoficare din București este la un pas de executare silită, din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei, ceea ce ar putea înrăutăți situația bucureștenilor din iarna aceasta.
Lucrurile nu sună prea bine pentru cetățenii Capitalei, mai ales acum, în prag de iarnă.
Situația este critică, atrage atenția Termoenergetica, într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General. Compania semnalează că executarea silită și intrarea în insolvență ar avea drept consecință probleme cu alimentarea cu energie termică a Bucureștiului în plină iarnă.
Termoenergetica cere, totodată, o intervenție la nivel guvernamental.
„Dorim să atragem atenția cu privire la situaţia extrem de critică în care Compania Termoenergetica se află, existând riscul ca în perioada următoare faţă de companie să fie demarate proceduri de executare silită şi pe cale de consecinţă să intre în stare de insolvență, punând în pericol funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului București în plin sezon rece.
Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a sustine functionarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucurestiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecintele negative a imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”, se arată într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali.
ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii împotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei.
Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvență a companiei Primăriei Capitalei. Termoenergetica are în total datorii de aproape 800 milioane lei la ELCEN.
Mai precis, ELCEN a făcut demersuri în instanță pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie – mai 2022, și a obținut ordonanțe de plată care reprezintă titluri executorii.
În plus, reprezentanții Termoenergetica spun că subvenția de circa 1 miliard de lei, aprobată pentru 2022, nu este suficientă, necesarul fiind de circa 1,47 miliarde lei, iar după scumpirile la gigacalorie aprobate recent de ANRE, cu circa 27%, necesarul ar fi de circa 1,9 miliarde lei, ca prețul la populație să nu fie majorat, potrivit Hotnews.ro.