Administrația Biden îi încurajează, în privat, pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace, dacă președintele Vladimir Putin nu este alungat de la putere.
Statele Unite îi încurajează în privat pe liderii Ucrainei să dea semne că sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, dar și să renunțe la cerința lor publică legată de îndepărtarea lui Putin de la putere pentru a relua discuțiile despre pace.
Prin această strategie, SUA consideră că Ucraina va menține mai multă susținere pe plan internațional, în special în fața temerilor legate de susținerea unui război îndelungat.
Oficialii SUA au declarat public că vor susține Ucraina „atât timp cât este nevoie”. În același timp, speră la o soluționare a conflictului, care a adus inclusiv temeri legate de un război nuclear, potrivit Washington Post.
De asemenea, sursa citată subliniază că oficialii americani împărtășesc opinia ucrainenilor, care afirmă că Putin nu este deocamdată serios în privința negocierilor.
Totuși, ei cred că un refuz categoric din partea lui Zelenski stârnește îngrijorare în zone din Europa, Africa, dar și America Latină, unde efectele războiului s-au resimțit puternic în prețurile alimentelor și a combustibilului.
De altfel, sondajele din SUA au arătat deja că există tot mai puțin sprijin și în rândul republicanilor în ceea ce privește susținerea Ucrainei la actualul ritm.
În urmă cu două săptămâni, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a precizat că anticipează dificultăți în adoptarea unui pachet suplimentar de ajutor pentru Ucraina, în cazul în care partidul său va câștiga majoritatea în camera inferioară a Congresului.
„Cred că oamenii se vor afla în recesiune și nu vor scrie un cec în alb pentru Ucraina”, a declarat McCarthy, potrivit WashingtonPost.com.