Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a făcut luni declarații în legătură cu acuzațiile de incompatibilitate formulate de Agenția Națională de Integritate (ANI) împotriva primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.
Potrivit prefectului, Clotilde Armand se bucură de prezumția de nevinovăție și va rămâne în funcția de primar al Sectorului 1 până când instanțele de judecată vor da o decizie definitivă.
„Beneficiază de prezumția de nevinovăție. Mandatul încetează cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Ulterior, Consiliul Local desemnează un viceprimar care preia atribuțiile primarului. E o problemă a instanței de judecată, depinde cât va dura judecarea sesizării. Beneficiind de prezumția de nevinovăție își exercită în continuare funcția de primar”, a declarat Toni Greblă, citat de G4Media.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate. ANI a sesizat Parchetul pentru că edilul a semnat dispozițiile prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene și a câștigat în mod necuvenit 18.720 de lei.
„În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, conform ANI.
Ea ar fi semnat cinci dispoziții prin care și-a atribuit funcția de manager de proiect și, ulterior, și-a mărit salariul cu până la 30%.
De asemenea, Armand este acuzată și de incompatibilitate.
„Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”), Armand Clotilde Brigitte exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
În urma celor constatate, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către edil a „infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”.