Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, marți, contractul pentru proiectarea spitalului regional Craiova, care va fi realizat de compania turcească NKY Architects & Engineers, pentru 25,7 milioane de lei fără TVA, în termen de un an.
Alexandru Rafila a spus că spitalul va fi dat în folosință la finalul anului 2027.
„E important ca pacienții să aibă acces cât mai facil și cât mai puțin discriminatoriu la servicii de sănătate. În PNRR, sudul țării a fost discriminat. (…) Ne pare bine că avem unul dintre spitalele regionale la Craiova, dar trebuie să avem în minte și, dacă suntem responsabili, indiferent de ministrul Sănătății, dezvoltarea serviciilor medicale echilibrate la nivelul țării este un obiectiv important”, a afirmat Alexandru Rafila în conferința de presă organizată la semnarea contractului de proiectare.
Ministrul a prezentat stadiul celor trei spitale regionale:
Spitalul regional de la Craiova va avea 7 niveluri, cu amprentă la sol de 32.800 mp, suprafața desfășurată de 165.000 mp. Va avea 807 paturi și 19 săli de operație. În afară de UPU și spații de asistență medicală, spitalul va avea aproape 5.000 mp pentru spații de învățământ.
Valoarea contractului de proiectare este de 25,7 milioane lei fără TVA. Durata contractului e de 12 luni proiectare, plus 60 luni suport tehnic și încă 60 luni garanție.
„Spitalul regional va fi funcțional la finalul lui 2027”, a precizat Alexandru Rafila.
Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a spus că, „dacă în 2015 ar fi pornit investiția cum am gândit-o cu guvernul de atunci, prin Compania Națională de Investiții, acum am fi tăiat panglica”.
Dacă spitalele regionale nu vor fi finalizate până în 2027, se va pierde finanțarea europeană pentru ele.
Fostul comisar european Corina Crețu, în prezent europarlamentar, spunea în mai 2022 că nicio altă țară nu a avut nevoie de șapte ani pentru a construi un asemenea spital.
„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat ea la un post de televiziune.
„În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a mai declarat Corina Creţu.