Muncitorii din Grecia au intrat miercuri, 9 noiembrie, într-o grevă generală de o zi. Oamenii cer salarii mai mari pentru a face față inflației galopante. „Nu mai putem suporta costurile ridicate. Nu mai putem suporta sărăcia”, au transmis protestatarii adunați în capitala Atena.
Pe de altă parte, se observă cum creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai din Europa declanșează acțiuni de protest pe întreg continentul. S-a manifestat din Marea Britanie și Franța până în Germania și chiar Spania.
În capitala Greciei, Atena, mii de oameni au mărșăluit și au protestat față de inflația în creștere, scrie Ekathimerini. Unii oameni au afișat bannere pe care scria: „Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale!”. Scurte ciocniri au izbucnit în fața clădirii Parlamentului între protestatari care aruncau bombe cu benzină și poliția care a tras cu gaze lacrimogene. „Nu mai putem suporta costurile ridicate. Nu mai putem suporta sărăcia. Nu mai putem suporta epuizarea”, a declarat Giorgos Paliouras, un pensionar care s-a alăturat marșului.
Economia Greciei crește în acest an de aproape două ori mai mult decât rata de creștere din zona euro, datorită unei reveniri a turismului. Dar, chiar și așa, inflația este aproape de un vârf al ultimelor trei decenii, de 12%; printre cele mai ridicate rate ale inflației din cele 19 țări membre ale zonei euro.
Sindicatul Confederația Generală a Lucrătorilor Greci (GSEE), care îi reprezintă pe lucrătorii din sectorul privat, a declarat că sindicatele au convocat greva în semn de protest față de „inflația care sufocă gospodăriile și a condițiilor de junglă de pe piața muncii”. Feriboturile au fost inactive în porturi, iar întreruperile de lucru ale personalului din transportul public au provocat haos în capitală. Unele zboruri au fost blocate la sol deoarece controlorii de trafic aerian au anunțat că intenționează să se alăture grevei timp de șase ore.
Sindicaliștii din sectorul public cer o creștere a salariului minim, care este în prezent de aproximativ 713 euro pe lună, și restabilirea legislației colective a muncii, în condițiile în care costul ridicat al energiei și al bunurilor de bază afectează veniturile disponibile ale populației.
Guvernul conservator al Greciei a cheltuit peste 9 miliarde de euro pentru subvenții pentru energie și alte măsuri de reducere a costurilor în creștere pentru agricultori, locuințe și întreprinderi. Premierul elen a promis să majoreze pensiile în 2023 (prima creștere de la izbucnirea crizei financiare în Grecia) și să crească și salariul minim.