Uniunea Europeană riscă să nu reușească să-și asigure suficient rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024, a declarat miercuri Ursula von der Leyen. Într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European la Bruxelles, aceasta a susținut că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.
UE a făcut eforturi pentru a înlocui importurile de energie și gaz rusesc, după invadarea Ucrainei, în ideea de a pune capăt unei dependențe de mulți ani.
De asemenea, Moscova a oprit între timp livrările către blocul comunitar, percepute drept un gest de răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Mai mult, a invocat lucrări de mentenanță la gazoductul Nord Stream 1 și a solicitat plata în ruble pentru livările de gaz, înainte ca acest gazoduct și Nord Stream 2 să fie afectate de exploziile încă neelucidate.
Președinta Comisiei Europene a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a UE, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare.
Ursula von der Leyen a precizat că trebuie să se acţioneze cât mai repede, făcând referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a atenua potențialele probleme de aprovizionare.
Von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei, făcând referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune.
Un avertisment similar a transmis recent şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).
Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, și totodată, ca urmare a creșterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din GNL, potrivit estimărilor AIE.
Astfel încât, depozitele europene de gaze ar fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.
„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, avertizează AIE.
Producţia mondială de GNL ar putea să crească, dar cu numai aproximativ 20 de miliarde de metri cubi.
Deci, dacă importurile chineze vor reveni în 2023 la nivelul din anul 2021 vor absorbi cea mai mare parte din această creştere, mai estimează analiza AIE.
Odată cu relaxarea preţurilor gazului toamna aceasta şi cererea limitată de vremea blândă, „există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei. Or, nu am ajuns încă la capătul durerilor”, a mai avertizat Fatih Birol, potrivit Digi24.ro.