VIDEO | Ce soluție indică ministrul Energiei pentru românii care depășesc un consum de 300 kw. Virgil Popescu: „Sistemul este unul ingenios”

Publicat: 11/11/2022, 15:41
Actualizat: 11/11/2022, 15:48

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, după ce Guvernul a aprobat o nouă ordonanță pentru introducerea unui mecanism de achiziție centralizată a energiei, că mesajul lui către românii al căror consum depăşește 300 de kw lunar – pentru care achită un preț plafonat mai mare – este că pot să schimbe furnizorul, unde preţul este sub 80 de bani.

Virgil Popescu a detaliat ăn briefingul de la finalul ședinței în ce constă mecanismul aprobat vineri, prin Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei și a Ordonanței de urgență nr. 119 din 1 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Noua ordonanță de urgență în energie a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Prețul energiei pentru populație este de:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar de până la de 100 kW
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kW și 255 kW
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kW și 0,8 lei/kW pentru primii 255 kW consumați, pentru consumatori casnici
  • Pentru IMM-uri – prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.

„Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător, îi spune ARENH, îl puteți găsi. Numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje”, a declarat Virgil Popescu.

„Cum a declarat și prim-ministrul la începutul ședinței de guvern, 0,68 lei pentru persoanele fizice până în 100 de KW, 0,80 lei până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, și un leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în Ordonanța 119. Așa cum v-a zis și domnul secretar general, am lucrat împreună și am pus un sistem în practică.  În cadrul Consiliului pe energie, discuțiile cu ceilalți colegi miniștri în consiliu, la Comisia Europeană, ați văzut, s-au luat și aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării captării veniturilor producătorilor a fost luată prin regulament, a fost adoptată la nivelul Comisiei Europene în toate statele membre. Să nu uităm că noi am pus-o aici în practică. Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”, a detaliat ministrul Energiei.

Întrebat ce se întâmplă până în luna ianuarie cu românii care consumă lunar mai mult de 300 de kilowați, dacă rămân în perioada de iarnă la prețul pieței, Virgil Popescu le-a transmis că pot să se transfere la furnizori cu preț mai mic. „Eu aș aștepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aș transmite același mesaj românilor pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanței 119. Au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde prețul este sub 80 de bani, mai puțin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kilowați” a spus Virgil Popescu.

Cum funcționează mecanismul

Potrivit informării Guvernului, actul normativ aprobat prevede instituirea unor măsuri temporare, cu rol de atenuare a efectelor economice directe datorate creșterii prețurilor la energie, prin plafonarea veniturilor de pe piață a producătorilor de energie electrică. Aceste măsuri sunt necesare astfel încât prețurile la energie electrică plătite de către clienții finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și să nu conducă la un blocaj al activităților economice la nivel naţional, ținând cont că este imperios necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieței de energie şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori.

Astfel, actul normativ vizează introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică.

Decizia de vineri a Guvernului vine după ce, la nivelul UE, a fost adoptat Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, cu aplicabilitate directă de către toate statele membre, care să permită atenuarea temporară a riscului ca prețurile energiei electrice și costul energiei electrice pentru consumatorii finali să atingă niveluri nesustenabile. Acest Regulament UE prevede că „veniturile de pe piață ale producătorilor obținute din producerea de energie electrică din anumite surse se plafonează la maximum 180 euro per MWh de energie electrică produsă”. Același Regulament UE prevede că „statele membre pot să mențină sau să introducă măsuri care limitează și mai mult veniturile de pe piață ale producătorilor care produc energie electrică”. Măsurile trebuie să fie proporționale și nediscriminatorii și să acopere costurile de investiții și de exploatare.

Mecanismul de achiziție centralizată aprobat vineri va fi instituit pe o perioadă de peste doi ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) și alin. (4) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează că: „Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”.

Conform actului normativ aprobat, achizitor unic va fi Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” S.A., iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată se aplică producătorilor ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...