Se anunță o nouă epidemie majoră în lume? Organizația Mondială a Sănătății avertizează că epidemiile de holeră au acum, ”un mare potențial de extindere” în zonele vulnerabile din Africa de Vest și America Latină.
Declarația a fost făcută de către specialistul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Philippe Barboza, după ce, în acest an au existat 29 de epidemii de holeră în lume.
Riscul cel mai mare se găsește în zonele vulnerabile, care au acces limitat la apă potabilă, precum focarul din Haiti, unde au existat peste 150 de decese și există temerea că s-ar putea răspândi.
De asemenea, ţara cu cel mai mare risc este Republica Dominicană, care împarte aceeași insulă cu Haiti, însă sistemul acesteia poate detecta orice caz și poate preveni răspândirea bolii, a spus Barboza, potrivit 20 Minutos.
În prezent, focarele simultane de holeră – printre care se numără cele din Siria, Liban, Pakistan și Malawi – coincid cu o capacitate limitată de producție a vaccinurilor pentru prevenirea bolii.
Potrivit informațiilor din prezent, situația va fi chiar mai dificilă anul viitor, deoarece unul dintre cei doi producători ai acestui tip de vaccin a anunțat că nu va mai realiza această linie de producție.
”Din octombrie, rezerva este insuficientă. Dacă răspândirea actuală a holerei nu este controlată, anul viitor ar putea fi mai rău”, a spus Barboza.
Expertul a subliniat că vaccinurile reprezintă un răspuns pe termen scurt la un focar de holeră, dar nu o soluție pe termen lung, care implică acordarea accesului populațiilor vulnerabile la apă potabilă și latrine. De asemenea, un rol important în severitatea focarelor de holeră îl joacă schimbările climatice, haosul produs de uragane și cicloane în zona Asiei și a Caraibelor ar putea înrăutăți lucrurile.
Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive: diaree gravă, vomă în exces, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierderea de electroliți, potrivit Wikipedia.
Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.