Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va face luni o evaluare a centralei nucleare Zaporojie, după ce uzina a fost bombardată de mai mult de mai multe ori în weekend. Exploziile au deteriorat clădiri și echipamente, deși niciuna dintre lovituri nu a afectat siguranța și securitatea nucleară, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Șeful Agenției, Rafael Grossi, a spus că forțele din spatele bombardamentelor „se joacă cu focul”, adăugând că „trebuie să se oprească imediat”.
UPDATE ora 12:30 – Începe conferința donatorilor pentru Republica Moldova
Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc luni la Paris la conferința donatorilor pentru Republica Moldova, țară care ar putea fi puternic destabilizată ca urmare a războiului din țara vecină, Ucraina.
Moldova a resimțit puternic efectele creșterii prețurilor la alimente și energie, dar și efectele miilor de refugiați ucraineni sosiți pe teritoriul său. De altfel, Moldova este țara cu cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor.
În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți majore odată cu sosirea iernii, iar decizia Moscovei de a reduce aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40% a afectat capacitatea țării de a furniza energie electrică.
Deși are legături puternice cu România, Republica Moldova este în continuare dependentă de resursele de gaze naturale furnizate de Gazprom, notează Reuters. Citește mai mult…
UPDATE ora 11:00 – Avertismentul unui general de top de la Pentagon: „America nu este la fel de avansată ca Rusia și China în ceea ce privește racheta hipersonică!”
Un general de top de la Pentagon transmite un puternic avertisment: America a rămas în urmă cu dezvoltarea militară și în prezent nu este la fel de avansată ca Rusia și China în ceea ce privește racheta hipersonică!
Cea mai teribilă armă a momentului pare a fi această rachetă imposibil de doborât de apărările antiaeriene. Iar Rusia și, recent, China, au testat-o cu succes și deja o au în dotarea forțelor armate.
UPDATE ora 10:00 – O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va face luni o evaluare a centralei nucleare Zaporojie, după ce uzina a fost bombardată de mai mult de mai multe ori în weekend.
Exploziile au deteriorat clădiri și echipamente, deși niciuna dintre lovituri nu a afectat siguranța și securitatea nucleară, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citată de The Guardian.
Șeful Agenției, Rafael Grossi, a spus că forțele din spatele bombardamentelor „se joacă cu focul”, adăugând că „trebuie să se oprească imediat”.
„Bombardarea repetată la locul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din Ucraina ieri seară și în această dimineață au deteriorat clădiri, sisteme și echipamente, unele dintre explozii având loc în apropierea reactoarelor”, a spus el.
UPDATE ora 09:00 – Rusia a lansat aproape 400 de bombe în estul Ucrainei, spune Zelenski
Forțele ruse au lansat aproape 400 de rachete duminică în estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seara.
„Cele mai aprige bătălii, ca și înainte, sunt în regiunea Donețk. Deși luni sunt mai puține atacuri din cauza deteriorării vremii, numărul bombardamentelor rusești rămâne, din păcate, extrem de mare.
Regiunea Luhansk – încetul cu încetul mergem înainte cu bătăliile. Până acum, au existat aproape 400 de bombe în est de la începutul zilei”, a spus Zelenski.
UPDATE ora 08:00 – O biserică a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar a fost distrusă de bombardamente
O biserică din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, care a supraviețuit Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a fost „complet distrusă” de bombardamentele rusești, potrivit postului public ucrainean de televiziune Suspilne, citat de CNN.
Biserica Immaculatei Concepții a Sfintei Fecioare Maria, situată la aproximativ 43 de kilometri est de orașul Mykolaiv, „a fost mutilată de bombardamente, doar câțiva pereți au supraviețuit” și „nu mai există niciun acoperiș”, potrivit Suspilne, citat de Mediafax.
„Există o cameră mică în care au fost păstrate lucrurile noastre liturgice. În special, un potir pentru sângele Domnului”, a declarat preotul bisericii, părintele Oleksandr.
Înainte ca biserica să ia foc, unul dintre enoriași a ascuns icoanele și imaginile care se aflau în partea centrală.
„Am salvat cea mai mare parte a imaginilor, dar partea principală a fost distrusă de ploaie. Multe piese au fost distruse de șoarecii de câmp”, a declarat părintele Oleksandr.
Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului nu au putut fi salvate. Acestea erau de mare valoare pentru enoriași, relatează Suspilne.