Şi după moarte se pare că unii dintre locuitorii Craiovei au parte de lux şi opulenţă. Sunt cavouri în cimitirele din Bănie care ajung să coste cât trei apartamente în zone bune din oraș. Site-urile sunt pline de anunţuri cu preţurile exorbitante. În schimb, în cimitirele de stat, care aparţin primăriei, preţul unui cavou este în jur de 5.000 de lei, dar sunt tot mai puţine locurile oferite aici.
Bogdan Damian este unul dintre cei care vrea să-şi încerce norocul cu un preţ destul de piperat pentru un cavou din cimitirul Ungureni. L-a scos la vânzare de 5 luni şi nimeni nu i-a oferit cât a vrut. Nici nu se grăbeşte să-l vândă până nu obţine preţul dorit.
„În jur de 30.000 de euro este la vânzare. Sunt două locuri, dar se pot face patru suprapuse. Este la vânzare de câteva luni, dar nu am fost mulţumit de preț. Au sunat, dar au venit cu oferte pe care, sincer, le-am refuzat. Li s-a părut cam mult, dar ţinând cont că nu mai sunt locuri, noi suntem singurii care vindem”, spune bărbatul.
La câteva locuri mai departe, un alt cavou, de data asta mult mai scump, adică 200.000 de euro. Proprietarul se laudă pe site-urile de anunţuri că un arhitect renumit a făcut acest impunător monument care are nouă locuri de veci.
Oamenii spun că preţurile sunt exagerate.
„Mai bine îmi iau trei apartamente în Craiova, decât să dau banii ăștia”, spune o trecătoare.
Reprezentanţii direcţiei din Primăria Craiova care administrează cimitirul spun că preţurile lucrărilor se stabilesc de cei care concesionează de la ei terenul unde se fac aceste cavouri.
„Legat de aceste persoane, vreau să fac menţiunea că o persoană poate vinde doar lucrările funerare de pe locul de veci concesionat de la RADPFL Craiova, iar noului proprietar i se va încheia un nou contract pe 7 ani, proprietarii pot să pună orice preţ”, spune Daniela Ochea, purtător de cuvânt RADPFL Craiova.
În prezent, în cimitirele din Craiova care aparţin primăriei, numărul locurilor disponibile este de 200.