Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, a explicat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” care sunt cele mai rezistente blocuri vechi din București la un cutremur de magnitudine mare, de peste 7 grade.
Marius Marinescu a declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că a participat la salvarea sinistraților la cutremurul din 1977 și a explicat ce s-a întâmplat după acest seism catastrofal.
„La timpul respectiv a fost adoptată Legea 8, pe 1977, prin care s-a mărit gradul de rezistență al clădirilor.
Sigur sunt mai rezistente (clădirile construite după 1977 – n.r.). Ele au fost gândite și proiectate să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 8 pe Richter”, a declarat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.
Fostul senator a mai precizat că cele mai bune blocuri sunt cele din 1980, „mai ales cele cu patru niveluri, dacă nu sunt pe albia râului Colentina sau Dâmbovița, fiindcă terenul este nisipos”.
„Cele care au fost construite după 1977, începând cu 1978, și până în 1990 sunt blocuri foarte solide”, a mai declarat Marius Marinescu.
Fostul senator a mai precizat că de la Revoluție și până în prezent, Primăria Capitalei a consolidat doar 30 de blocuri.
„Unii dezvoltatori imobiliari, dorind să se îmbogățească peste noapte, au făcut rabat la proiectul de rezistență (după Revoluție – n.r.) și sunt foarte multe clădiri care nu rezistă la un cutremur atât de mare”, a mai declarat Marius Marinescu.
Fostul senator Marius Marinescu a mai declarat, luni, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că la cutremurul din 1977 a participat la salvarea sinistraților și a explicat cum s-au prăbușit blocurile în seara de 4 martie 1977.
„Îl aud și pe domnul Arafat, și pe alții, că dacă vine cutremurul, bagă-te sub masă, sub o grindă. Sigur, teoretic este bine pentru psihicul tău, dar în momentul în care pică un bloc, eu sunt inginer constructor și vă spun, planșeele de beton pică unul peste altul, ca un domino, și sub masă, și sub toc dacă te băgai (la cutremurul din 1977 – n.r.) era cam același lucru. Au picat planșeele unul peste altul și am reușit să salvăm câteva persoane de la ultimele niveluri”, a mai precizat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.