Cei care-i critică pe enoriașii care aleg să meargă la moaște și să îndure condiții dificile pentru a atinge racla sunt persoane ignorante care nu au apucat să cunoască anumite lucruri despre tradiția bisericii ortodoxe și care nu au noțiunea de sfințenie, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Întrebat cum i-ar caracteriza pe cei care-i critică pe enoriașii care merg în zilele de sărbătoare la moaște să se închine, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu spune: „Să ne gândim cine spune asta, cine-i jignește în felul ăsta? Cineva care n-a stat niciodată la un rând în frig, eventual sau în ploaie să participe, să aibă experiență personală alături de acești oameni și prejudecata legată prin ignoranță, desigur, de faptul că sfintele moaște ar fi niște simple oase. Aceasta este mentalitatea omului care n-a apucat să cunoască niște lucruri despre tradiția bisericii, despre sfințenie. Nu are noțiunea de sfințenie. Astăzi noțiunea de sfințenie, de post, de ascetism, de virtute, mai ales. E o criză a virtuții. Trăim într-o lume post-virtute, se spune, și asta are reverberații în zona intelectuală, în zona tinerelor generații”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că este greșit să consideri că tainele bisericii care reprezintă miezul învățăturii creștine sunt mai degrabă superstiții.
„Dacă le vorbești unor oameni care n-au avut curiozitatea să participe, de exemplu la la un pelerinaj, nu te vor înțelege și vor cataloga grăbit pe acei oameni ca fiind niște oameni superstițioși. Ori există superstiții, din păcate, multe în zona bisericească și care nu sunt creștine. Asta și înseamnă cuvântul superstiție. Dar moaștele, tainele bisericii, acestea nu sunt superstiții. Acestea constituie miezul, inclusiv al învățăturii de creștină”, a afirmat Bănescu.
Dacă există sfinți și trebuie să recunoaștem că există o istorie a umanității atent parcursă, îți va revela faptul că există sfinți peste tot în lume. Dacă acești sfinți există, ce înseamnă ei, ce viață au avut și ce s-a întâmplat cu trupurile lor?
Cu trupurile unora dintre ei s-a întâmplat prin voia lui Dumnezeu, că nu au putrezit, că au răspândit miresme și acestea sunt sfintele moaște. Ele sunt evident mai rare, nu sunt pe toate drumurile.
Întrebat dacă Biserica Ortodoxă Română să mai canonizeze, Vasile Bănescu spune: „Da, în anul 2025 când vom aniversa centenarul Patriarhatului românesc, în 1925 Biserica Ortodoxă Română devenind și Patriarhie, se vor canoniza câțiva mari trăitori ai vieții creștine ortodoxe.
Unul dintre nume este cel al părinte-lui Dumitru Stăniloaie, dar firește că sunt și alții, unii mai puțin cunoscuți, monahi foarte îmbunătățiți, ale căror moaște te pun frumos pe gânduri. Dacă aceste trupuri au rămas neputrezite și se dă un semn Dumnezeiesc prin ele, atunci înseamnă că avem datoria să facem acest pas. Așadar, apropierea de sfintele moaște n-ar trebui dusă în derizoriu”, a declarat Vasile Bănescu.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.