GÂNDUL vă propune și astăzi o iluzie optică ce o să vă pună la încercare capacitatea de concentrare și atenția la detalii.
În această imagine, mama bebelușului se ascunde la vedere. Dacă te uiți cu atenție, bebelușul pare să poarte o piesă vestimentară care arată ca o eșarfă și ține o sticlă de lapte în mâna stângă.
Ești un geniu dacă poți să vezi mama bebelușului în 11 secunde! Să începem!
Ei bine, ai reușit să o găsești pe mamă? Secundele s-au cam scurs! Iată unde se ascundea!
Știai că iluziile optice dezvăluie cum funcționează creierul tău? Ei bine, da! Cuvântul „iluzie” provine din cuvântul latin illudere, care înseamnă „a batjocori”.
Unele iluzii optice sunt psihologice, cognitive, distorsionante etc. Oamenii de știință cred că iluziile optice sunt posibile deoarece creierul nostru este atât de bun la recunoașterea tiparelor și la observarea obiectelor familiare.
Iluziile optice te lasă uneori perplex și îți pun la lucru privirea. Fantasmele optice au început cu sute de ani în urmă și acum au luat cu asalt internetul.
O iluzie optică este una care arată imagini care diferă de realitatea obișnuită. Ochii noștri adună informațiile care sunt procesate de creier pentru a oferi o percepție.
O explicație generală pentru majoritatea iluziilor este modul în care creierul lucrează cu datele senzoriale pentru a produce o percepție semnificativă.
Potrivit unui mare psiholog din secolul al XIX-lea, Hermann von Helmholtz, percepția este o inferență inconștientă din datele senzoriale și experiența trecută.