Spațiul expozițional al Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, de la Timișoara, a fost reamenajat pentru manifestările care debutează anul acesta, în decembrie și se întind până în ianuarie 2024. Localnicii și turiștii sunt așteptați la o serie de expoziții inedite, în anul în care Timișoara devine Capitala Culturii Europene.
Încă din curtea Memorialului Revoluției din Timișoara, vizitatorii sunt întâmpinați cu un simbol internațional al ororilor regimului comunist. Este vorba despre o bucată din Zidul Berlinului, ajunsă la Timișoara, după ce în 2001, cei de la Memorial au realizat mai multe expoziții itinerante, prin mai multe orașe din Germania.
Atunci au intrat în contact cu cei de la Fundația Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, instituția care are în custodie bucățile rămase din ceea ce a fost Zidul Berlinului. Împreună cu ei s-a ajuns la ideea ca, această bucată de zid, să fie donată Memorialul Revoluției din Timișoara, pentru faptul că este o instituție care onorează lupta împotriva comunismului. Gino Rado, președintele asociației spune că această donație s-a dorit ca un gest care să lege cele două asociații și cele două orașe.
„Așa s-a ajuns la această idee, prin care Primăria Berlinului să doneze această parte de zid Memorialului Revoluției, considerând că noi suntem o instituție care luptăm și prezentăm ororile regimului comunist și cel mai bun loc considerat pentru această bucată de zid e la noi în curtea instituției”, susține președintele Memorialului Revoluției.
„Pentru decembrie, avem foarte multe evenimente. Vor începe 7 decembrie, cu o expoziție foarte interesantă despre perioada comunistă, până în zilele noastre. Apoi vom avea expoziții despre comunism, despre revoluția din celelalte orașe martir din România. Vom avea, în 12 decembrie, o altă expoziție foarte, foarte interesantă, adusă de la București. Gold Flat se numește și practic este amenajarea unui apartament al timpurilor comuniste, dar cu totul poleit cu aur. Va fi o expoziție spectaculoasă. Pregătim inclusiv trei reprezentații de teatru mic, toate pe tema comunismului și a revoluției. Apoi deja tradiționalele pelerinaje prin Timișoara, la cele 13 monumentele ale noastre, pelerinajul la București și la Popești-Leordeni, pe urmele eroilor martir, la crematoriul de la București. Și avem desigur și o nouă ediție a Cupei Memorialul Revoluției la minifotbal, unde vor participa diverse echipei ale unor instituții cu persoane care necesită sprijin social. Nu în ultimul rând, avem și lansarea revistei noastre științifice numerele 29 și 30”, povestește Gino Rado, pentru Gândul.
Pentru anul viitor, programul pregătit de cei de la Memorialul Revoluției este unul spectaculos, cu manifestări și expoziții din întreaga Europă.
„Avem pregătite un număr de 11 expoziții internaționale din țările foste comuniste, pe tematică cum a fost comunismul acestei țări. Prima eveniment, va fi din 9 februarie, o expoziție din Polonia despre Solidarnosc, și avem programată lună de lună câte o expoziție, până 15 ianuarie 2024. Sunt semnate deja parteneriatele cu Muzeul Național din Albania, Muzeul Național din Ungaria, Muzeul Național și Universitatea de Istorie din Moldova, cu Ambasada Lituaniei în România și așa mai departe. Vom avea și o expoziție a rețelei memoriei din România. O rețea alcătuită din mai multe instituții pe de profil din România, muzee și memoriale, sub tutela Academiei Române și a Muzeului Național de Istorie. Va fi o expoziție unicat, care nu s-a mai făcut în țara noastră”, mai spune Gino Rado.