Numărul unic de urgență 112 este esențial atunci când ne confruntăm cu probleme grave, iar din acest motiv, persoanele care abuzează de acest serviciu gratuit riscă amenzi pentru că, aglomerând în mod nejustificat structurile de intervenție, îi pot pune în pericol pe cei care chiar au nevoie de ajutorul autorităților.
Ei bine, este și cazul unui bărbat din Botoșani care, agitat ca urmare a faptului că nu își găsește cheile de la casă, a considerat că este bine să sune la 112 pentru a primi ajutor în acest sens.
Autoritățile din județul Botoșani au aplicat patru amenzi în doar 24 de ore pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112.
Apelarea nejustificată a numărului de urgență constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 4.000 de lei. Alertarea falsă este utilizarea intenționată și nejustificată a numărului 112 pentru alarmarea sau determinarea intervenției forțelor specializate, fără a fi înregistrată vreo urgență, potrivit dorohoinews.ro.
Mai mulți cetățeni au fost amendați anul acesta pentru că au sunat în mod nejustificat la 112. Printre cei care au sunat fără un motiv real se numără persoane care s-au plâns că îi deranjează nepoții pentru că fac gălăgie și nu pot să doarmă, pentru că și-au uitat cartea de identitate într-o instituție publică, pentru că au uitat unde și-au parcat autoturismul sau pentru că partenerul de viață nu dorea să își ia tratamentul prescris de medic.
Potrivit IPJ Botoșani, un bărbat din Ștefănești a apelat 112 spunând că va arunca în aer o instituție publică. După cercetările de rigoare, polițiștii au descoperit că totul a fost o glumă. Cam „nesărată”, drept pentru care bărbatul în cauză s-a ales cu amendă în cuantum de 2.000 de lei. Tot o amendă, dar mult mai mică, a primit și o femeie din municipiul Botoșani care a sunat la 112 și a spus că, în urma unui conflict cu o altă persoană, ar fi fost lovită și udată cu apă de către aceasta. Verificările ulterioare au dovedit că faptele nu se confirmă, drept pentru care reclamanta s-a ales cu o amendă în cuantum de 100 de lei, pentru alarmare falsă.
Un bărbat din Ripiceni a sunat de mai multe ori la 112 solicitând să dialogheze cu polițiștii, dar fără a avea vreo urgență anume. Într-un final, polițiștii i-au îndeplinit dorința și s-au deplasat la locuința sa, însă doar pentru a-i „înmâna” o amendă de 2.000 de lei.
Și la Ștefănești a fost aplicată aceeași valoare a amenzii, 2.000 de lei, după ce, în urma unei neînțelegeri cu o persoană care transporta marfă, un bărbat a sunat la 112 și a spus că persoana respectivă nu deține documente legale. Cum cele relatate nu s-au confirmat, polițiștii s-au văzut nevoiți să-l sancționeze contravențional pe pârât.
„Recomandăm cetățenilor să apeleze S.N.U.A.U. 112 doar în caz de urgență!”, transmite IPJ Botoșani.