Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor obligă nu numai firmele, ci și administrațiile publice din lumea întreagă să utilizeze sisteme analitice inteligente capabile să colecteze, să curețe, sa transforme, să filtreze și să analizeze cantități foarte mari de date.
O astfel de situație există și în România, multe dintre instituțiile statului confruntându-se cu necesitatea dezvoltării unor sisteme integrate de management.
În context, compania Trencadis a semnat un contract prin care se angajează să dezvolte un sistem integrat de management pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Bugetul proiectului este de 82,58 milioane de lei, fără TVA.
Dezvoltarea sistemului integrat de management are ca scop susținerea unui proces decizional performant și a unei planificări strategice fundamentată pe dovezi, pentru atingerea obiectivelor instituţionale, și obținerea unor informații complexe, competitive și de actualitate, destinate realizării politicilor publice în domeniul sănătății, după cum arată financialintelligence.ro.
Totodată, se urmărește obținerea capacității instituționale a CNAS de a comunica rapid și eficient cu instituțiile care alimentează cu date sistemul de asigurări sociale de sănătate. În plus, se are în vedere și creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informatice integrate și viitoare din platforma PIAS.
Astfel, după implementarea proiectului de dezvoltare a sistemului integrat de management, CNAS va putea furniza servicii online specifice structurilor centrale și teritoriale, totul în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și al altor instituții și organizații. În felul acesta, activitatea specifică a instituției și serviciile oferite cetățenilor, dar și mediului de afaceri, vor fi puse la dispoziție sub forma unor servicii web publice online.
Dincolo de funcționalitățile avansate de analiză a datelor ce vor fi dezvoltate, proiectantul va implementa și un set de interfețe web care vor permite accesul utilizatorilor din afara instituției la datele acesteia. Informațiile vor fi structurate pe patru niveluri de interes: 1. Utilizatorii din alte instituții publice, care pot interoga datele CNAS, 2. Furnizorii de servicii medicale (pot consulta date statistice legate de activitatea din domeniul lor specific), 3. Un număr relativ redus de utilizatori (administratori și arhitecți de date, analiști de date, ofițeri de audit și investigații, manageri de nivel mediu și înalt). Al patrulea nivel de interes este reprezentat de publicul larg, care va avea acces la un set de rapoarte statice, reîmprospătate periodic (o dată sau de două ori pe săptămână).
„Ne bucurăm de faptul că proiectul Dezvoltarea şi implementarea sistemului integrat de management de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate va fi implementat de echipa noastră deoarece suntem singurul integrator din România care a mai implementat astfel de proiecte în domeniul public”, a declarat Emilia Jeleriu, Deputy CEO al Trencadis, pentru sursa citată.
Compania Trencadis este specializată în soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business. Firma are o cifră de afaceri de peste 20 milioane de euro și inovează sectorul public prin adaptarea continuă la cele mai recente evoluții în tehnologie, proiectare și comunicare.