Începutul pandemiei de coronavirus a însemnat și blocarea, timp de doi ani, a privatizărilor, iar obținerea unor venituri din vânzarea participațiilor satului la societăți naționale a fost redusă drastic, fiind aproape inexistentă. Abia din prima jumătate a anului 2022, antreprenorii, români sau străini, au putut să ia în calcul și să demareze procedurile pentru achiziționare de acțiuni sau pachete majoritare în companiile statului. Președintele instituției care gestionează acest proces, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a detaliat, la GÂNDUL EXCLUSIV, cât de mult s-au mobilizat potențialii investitori după ridicarea restricțiilor.
Anul trecut, când se aplicau interdicțiile impune prin Legea 173 din august 2020 privind măsurile de protejarea a intereselor naționale în activitatea economică, statul nu a putut atrage venituri considerabile din vânzarea participațiilor sale. Articolul 1 al controversatului act normativ prevedea că, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naţionale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.
În 3 februarie, cu șase luni înaintea termenului stipulat de actul normativ aprobat în primul an de pandemie, Guvernul a aprobat un proiect de lege, argumentând că „prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social”.
Proiectul a ajuns apoi în Camera Deputaților, unde a rămas neadoptat până la ieșirea din vigoare a prevederilor, în august 2022. O tentativă recentă, discutată în Consiliul Economic și Social, propunea prorogarea termenelor din Legea 173/2020 pentru încă doi ani, dar aceasta a rămas în stadiul de proiect.
Impactul aplicării prevederilor Legii 173/2020 asupra activităţii Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, mai concret prin valorificarea pachetelor de acțiuni la care statul, prin AAAS, este acționar, a fost unul semnificativ, conducând la o scădere importantă a veniturilor statului, se arată în raportul instituției pe 2021.
„A fost o estimare (a pierderilor – n.r.), dar făcută pe ceea ce s-a întâmplat anii trecuți, pentru că, fiind blocată Legea privatizării, nu au mai fost intenții de privatizare. Din momentul ce legea nu mai există, pentru că nu s-a mai prelungit, au început să apară cereri. Sunt cereri și ne continuăm activitatea, pentru că încă mai sunt societăți care își pot vinde participațiile. Unele sunt minoritare, unele sunt majoritare, acesta este rolul nostru, să aducem bani la bugetul de stat.
Noi aducem bani la buget din insolvențe, pentru că avem de recuperat de acolo bani, din creanțe, din aceste privatizări. Că mai avem 2%, că mai avem 30%, că mai avem 70%, rolul nostru este să aducem bani la bugetul de stat”, declarat Daniel Geantă, la GÂNDUL EXCLUSIV.
În prezent, conform președintelui AAAS, sunt antreprenori români care doresc fie să cumpere acțiuni în noi companii ale căror participații sunt de vânzare, fie să își majoreze pachete în entități economice în care au mai investit în trecut.
„Un exemplu este UCM Reșița, Hidroelectrica este interesată de achiziția activului funcțional, suntem în evaluări, sperăm să se concretizeze. Adică este o societate de stat, românească, ce are un capital majoritar de stat. La Remin Baia Mare așteptăm să vedem investitorii, că sunt români, că sunt de altă naționalitate, până la urmă, statul are de recuperat de acolo 100 de milioane de euro”, a detaliat Daniel Geantă.
În acest context, președintele AAAS a confirmat interesul antreprenorilor români pentru privatizare.
„Oamenii sunt interesați să își întregească pachetele de acțiuni. Lucrurile încă funcționează. Mai sunt lucruri bune de făcut în interiorul Autorității”, a mai spus președintele AAAS, la GÂNDUL EXCLUSIV.
AAAS este instituția statului care – după valul de privatizări în masă care s-a încheiat acum aproape două decenii – are acum în atribuții urmărirea banilor cuveniți statului și administrarea activelor care au rămas în supravegherea sa, care se regăsesc în raportul instituției pe 2021.
Potrivit acestui document, cea mai mare parte a veniturilor AAAS în 2021, aproape 95%, a provenit din activitatea de insolvență, respectiv 92,5 din cele 97,7 milioane de lei.
Din cel mai recent raport anual al Autorității rezultă că, la sfârșitul anului 2021, instituția avea participații la 412 societăți, capitalul AAAS fiind de aproximativ 744 miliarde de lei.
Dintre cele peste 400 de societăți aflate în portofoliul AAAS, 238 sunt privatizabile și 174 neprivatizabile, 153 dintre acestea fiind în insolvență. Astfel, 57,7% sunt în funcțiune.
Doar în 11 dintre societățile privatizabile, statul, prin AAAS, deține participații majoritare, în restul de 227, acțiunile sunt mult mai puține. Dintre cele 11 societăți în care AAAS are capital majoritar, doar 5 au avut activitate în 2021.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: