Jiang Zemin, fost președinte al Chinei, a murit la Shanghai la vârsta de 96 de ani, anunță mass-media de stat de la Beijing. Mai multe surse occidentale confirmă informația, inclusiv BBC.
Jiang Zemin a preluat puterea în China imediat după protestele din Piața Tiananmen, care au izbucnit în vara lui 1989.
Potrivit agenției de presă Xinhua, Jiang Zemin a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe. S-a stins din viață la Shanghai miercuri, la ora locală 12.13, anunță și CNN.
Considerat una dintre figurile majore ale istoriei Chinei din ultimele decenii, Jian Zemin a condus țara spre o deschidere internațională fără precedent la acel moment. Sub guvernarea lui, China a cunoscut și o rapidă creștere economică. Totodată, el a supravegheat preluarea pașnică a controlului asupra regiunii Hong Kong, în 1997.
Jiang Zemin a ajuns la putere în China imediat după represiunea sângeroasă din 1989 împotriva protestatarilor adunați în Piața Tiananmen, din Beijing, care a dus la condamnarea țării de către comunitatea internațională. Evenimentele de atunci au declanșat o luptă aprigă pentru putere la vârful Partidului Comunist Chinez, bătălie dată între conservatori și reformiști. Pe fondul acestei dispute s-a ridicat Jiang Zemin, despre care inițial mulți spuneau că ar fi doar un simplu birocrat. De fapt, nu puțini sunt cei care susțin și acum că Jiang Zemin a fost ales ca un lider de compromis, în speranța că va unifica elementele de linie dură și cele mai liberale din conducerea PCC.
Controversele din jurul fostului lider comunist sunt legate și de persecutarea practicanților Falun Gong din China. După o perioadă de creștere rapidă a popularității practicii în anii ’90, Partidul Comunist a lansat o campanie violentă împotriva practicanților Falun Gong, în 1999.
Pe 25 aprilie 1999, Jiang Zemin a trimis o scrisoare prin care își propunea anihilarea acestei mișcări spirituale din cauza popularității acesteia, care ar fi riscat, în opinia acestuia, să depășească popularitatea Partidului Comunist. Pe 10 iunie 1999, Jiang a ordonat înființarea unei organizații a partidului, însarcinată direct cu coordonarea represiunii contra Falun Gong, organizație cunoscută sub numele de „Biroul 610”.
Timp de mai bine de un deceniu, practicanții Falun Gong au fost presecutați în China comunistă, mulți dintre aceștia fiind trimiși în așa-numitele lagăre de reeducare prin muncă.
Autoritățile au mobilizat împotriva grupării întregul aparat media de stat, justiția, Poliția, Armata, sistemul de învățământ etc. Campania de denigrare a Falun Gong a fost desfășurată pe scară largă prin intermediul mass media. Există informații cu privire la numeroase cazuri de tortură, detenție ilegală, muncă forțată, tratamente psihiatrice abuzive și chiar recoltări de organe asupra practicanților Falun Gong.