O echipă de ingineri de la Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate (INCESA) a Univeristății din Craiova a dat utilitate practică unor ochelari de realitate augumentată. Au atașat o aplicație, prin intermediul căreia se pot face vizite virtuale pe șantier, consultații medicale vituale, reparații de la distanță sau se pot da indicații utile în rezolvarea unor sarcini la birou.
Răzvan Lupu este inginer IT la INCESA, iar în ultimul an a lucrat intens, alături de mai mulți colegi, să dezvolte o pereche de ochelari inteligenți cărora le-a dat utilitate în viața reală. Le-a atașat o aplicație pentru monitoizare și teleasistență.
„Spre exemplu, pentru automatizarea unei fabrici, dacă intervine o problemă la una dintre mașinării ne putem pune ochelari, putem apela prin intermediul aplicației un inginer desemnat pentru reparația acesteia, iar cu ajutorul ochelarilor inteligenți, eu pot vedea în timp real schițele și îndrumările pe care mi le dă el, iar el poate vedea în timp real reparația”, a precizat Răzvan Lupu.
Intersul companiilor pentru astfel de dispozitive este din ce în ce mai mare.
“Sunt foarte multe companii, dar și universități care ne-au contactat și vor să le furnizăm soluții la cheie. Noi am dezvoltat tehnologia, am testat scenarii variate în diferite domenii de activitate. Vom finaliza in curând, pentru că avem multe solicitări din domeniul construcțiilor pentu dirigentie de santier, recepții si alte vizite virtuale pe șantier, dar și de la rețele private de sanatate, care au sesizat oportunitatea de a realiza teleconsultatii medicale cu medici de diferite specialitati. Spre exemplu, în acest domeniu, un pacient dintr-un sat din Dolj poate fi consultat, în localitatea lui, de un profesor reputat din Craiova care poate coopta, în aceeași teleconsultatie, și un coleg de-al lui din București sau din Germania ori America, echipat cu un simplu telefon”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Geo Mănescu, directorul INCESA.
„Încercăm să mergem mai repede decât alții spre viitor, atât în ceea ce privește educația, cât și în alte domenii de activitate. Acești ochelari se pot folosi în medicină, în administrație locală etc. În viitor, le vom găsi, cu siguranță, aplicabilitate și în alte domenii. Ei vor avea utilitate la scară largă pentru că avem un parteneriat prin Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate prin care dezvoltăm acești ochelari inteligenți”, a precizat prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Costul pentru dezvoltarea unor astfel de ochelari de realitate augumentată pornește de la 2500 de euro.