Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, va susţine pe 11 decembrie 2022 un concert la Sala Palatului din Capitală. Aceasta va cânta alături de chitaristul său, dar și de Orchestra Metropolitană Bucureşti, formată din peste 80 de artişti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Astfel, îndrăgita cântăreață revine în România după 10 ani de la primul concert, în 2011, la Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti.
Stilul muzical al cântăreței – aceasta a recunoscut că a pornit o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco – este apreciat mai mult cu fiecare apariție și cu fiecare concert. Yasmin Levy se poate mândri până acum cu o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale.
Ziarul britanic „The Guardian” o descrie pe artistă:
„Levy este una dintre cele mai bune cântăreţe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaştere la nivel global”
Prin stilul emoționant și altfel cu care cântăreața și-a obișnuit publicul, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol – ladino, încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz şi muzică tradiţională turcească, dar şi combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel şi pian.
În plus, sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco, amestecând în acelaşi timp influenţe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure şi evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o «reconciliere muzicală» a istoriei”, a mărturisit îndrăgita cântăreață.
Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internaţională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic în anul 2000, obţinând încă de la început recunoaştere în showbiz. Părinţii ei erau imigranţi din Turcia.
Potrivit informațiilor transmise pentru Gândul de către organizatori, „regretatul ei tată, Yitzhak Isaac Levy, a fost compozitor şi hazzan (cantor), precum şi un cercetător pionier în istoria muzicii şi a culturii ladino a evreilor spanioli şi a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.”
Cântăreața a povestit într-un interviu pentru ziarul Adevărul cine este persoana care i-a declanșat dorința neașteptată, dar extrem de puternică, de a cânta și de a duce mai departe munca tatălui său.
„Eram în Spania, aveam 17 ani, iar o prietenă de-ale mamei mele era cântăreață creștină și voia să înregistreze cântece sefarde pe care să le cânt eu din memorie. La vremea respectivă, nu aveam nicio idee că pot cânta și am cântat ce mi-am amintit de la părinții mei.
Biletele pentru spectacolul din 11 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 135 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua IaBilet.ro