În cadrul ediției speciale Gândul LIVE a fost transmisă și parada militară de Ziua Națională de la Piața Arcului de Triumf, unde această zi importantă pentru români a fost discutată de către Radu Madgin, analist de politică externă și Bogdan Bucur, istoric și profesor de la SNSPA.
„Mie nu mi-ar plăcea ca în fiecare zi să defileze armata română pe străzi. Eu nu am înțeles niciodată de ce ne comparăm cu marile puteri ale lumii, toată lumea se compară cu Franța, cu Germania, cu SUA, Marea Britanie, cu Spania, iar din altfel de comparații nu ieșim mai niciodată învingători, că n-ai cum”, a spus Bogdan Bucur.
„Noi, care am început o ieșire dintr-un spațiu civilizațional oriental despre care eu am scris, am ieșit de sub pământ practic. La jumătatea veacului al 19-lea, majoritatea locuințelor erau bordeie. La 1840, spre 1850, de-abia dacă nu mai exista un bordel pe Calea Victoriei. N-ar fi mai bine să ne uităm către Orient, către, de fapt, lumea căreia am aparținut?”, este întrebarea retorică la care ar trebui să se gândească românii, după spusele acestuia.
„N-ar fi mai reconfortant pentru fiecare să remarcăm progresele uluitoare pe care le-a făcut țara asta în 150 de ani?
România a avut unul dintre cele mai miraculoase trasee, după regulamentele organice. A trebui să construim un stat, să unificăm o țară și ne-a ieșit!”
„Asta este istoria, asta este regiunea”, a spus Radu Magdin.
„Este interesul României să ajutăm copiii țării să crească”, a mai precizat Radu Magdin.
Unul dintre exemple a fost Mihai Eminescu, care din copii săraci, au devenit mari, iar cumva, este datoria noastră ca oameni, ca societate, de a încerca să conștientizăm că suntem, poate, unde ar trebui să fim.
„Cine a decolat din România, va accelera, cei care nu au decolat încă, au nevoie de ajutor, iar aici e și datoria partidelor să își facă treaba.”