EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Publicat: 04/12/2022, 14:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:48

Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), are o opinie bine formată, împărtășită la GÂNDUL EXCLUSIV, despre pregătirea muncitorilor care lucrează în ultimii ani pe șantierele din România, din ce în ce mai mulți în ultimii ani, aduși prin prisma deficitului acut de forță de muncă, mai ales în acest domeniu.

Contingentul de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România a fost stabilit în 2022 la 100.000, fiind dublat față de anul 2021, când a fost de asemenea crescut de două ori față de anul anterior, conform hotărârii Guvernului, pentru a suplimenta deficitul de forță de muncă locală.

Chiar dacă ei ajută la ocuparea posturilor vacante, totuși, nivelul lor de competență nu suplinește criza specialiștilor din construcții.

„Din ce am discutat cu cei care desfășoară – și vorbim de șantiere mari, de șantiere de lucrări publice, vorbim de lucruri importante, cei aduși pot folosiți la munci slab calificate și repetitive. Îl pui să care, cară. În jurul a necalificatului. Sunt, într-adevăr, care mai știu să tencuiască, să facă, să lege un fier, dar specialiști efectivi, nu”, a explicat Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

„Problema este mai mult decât delicată, pentru că acum trei, patru ani, Banca Mondială dădea un deficit de 10.000 de specialiști în construcții, nu muncitori. Din ce mai vorbesc cu foștii colegi care sunt constructori astăzi, dintr-o sută care intră în anul I, dacă termină zece facultatea. Construcțiile, ca facultate, institut, înseamnă muncă și mult efort”, a descris Paul Racoviță contextul pieței.

Un sfert de milion de joburi vacante

Potrivit hotărârii de Guvern aprobate în ianuarie, până la finalul lui 2022, 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație, după cum anunța Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arătau că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori, iar pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020.

Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce „angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”. Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în 2021 s-au depus 59.557 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare, cu 107.2% mai multe decât în primul an al pandemiei, 28.739, ceea ce reprezintă o valoare record pentru ultimii cinci ani. Astfel,

  • 962 de avize de angajare au fost eliberate (+82.0%)
  • 292 de avize eliberate din cota stabilită pentru anul 2021
  • grad de realizare a cotei stabilite 84.58%

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

EXCLUSIV VIDEO. ISC a avut venituri de 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”