Au trecut aproximativ patru luni de când primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmitea că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot. Anunțul a stârnit controverse, susținătorii și opozanții proiectului au fost foarte vocali timp de câteva zile, iar, până în prezent, nicio cărămidă a enormei clădiri din centrul Bucureștiului nu a fost mutată din loc. Dacă este sau nu posibilă, din punct de vedere tehnic, demolarea controversatului complex, a răspuns, la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).
Dincolo de controversele politice și de obligația respectării unei decizii definitive a instanței, demolarea unei clădiri de amploarea Cathedral Plaza și aducerea terenului la starea lui inițială implică, puțin spus, provocări tehnice majore.
Subiectul desființării costrucțiilor, în baza deciziilor instanței, a fost deschis de Paul Racoviță, pe fondul frustrării privind lipsa de finalitate a sancțiunilor date de inspectorii cu atribuții de control ai ISC, organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor.
„Sunt doar câteva hotărâri în București de desființare a unor construcții și nici alea, în afară de vreo două, trei, neduse până la capăt. Eu nu spun și nu poate spune nimeni că tot ce s-a făcut în București este super, respectă și e cum trebuie să fie. Dar ele trebuie să fie dublate. Sancțiunile pe care vi le-am spus (12 milioane de lei, în primele șase luni – n.r.) și cuantumul pare mare, dar sumele sunt derizorii, dacă te raportezi la valoarea unei investiții. Dar, până la urmă, și aceste acțiuni în care dovedim că anumite lucruri nu trebuie sa stea acolo trebuie să aibă o finalitate: trebuie să fie desființate, trebuie să fie blocate”, a explicat Paul Racoviță.
„Sunt inginer, mi-e greu să mă pronunț dacă se ajunge în latura penală, dar, din moment ce o instanță spune «Da, casa respectivă este prost făcută, nu-și are locul acolo», hai s-o vedem și desființată. Nu putem s-o facem nici noi, nici primăria, hai s-o facă o instanță”, a spus șeful ISC.
Paul Racoviță s-a abținut să comenteze procedura de avizare a proiectului, dar a răspuns la întrebarea privind implicațiile tehnice ale demolării.
„Tehnic, sincer, azi în România nu știu cine ar putea-o face. Pentru că hotărârea instanței, așa cum a fost ea dată, spune «aducerea terenului la starea inițială». Gândiți-vă că această construcție are câteva niveluri bune subterane și mai sunt și niște piloți de fundare care ajung la niște adâncimi foarte mari. Repet: tehnic este aproape imposibil”, a conchis inspectorul general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.
Nicușor Dan a anunțat pe 20 iulie semnarea dispoziției de demolare pentru Cathedral Plaza, un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureștiului, situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană. Terenul este deținut de fondul de investiții american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management.
Judecătorii au decis, în 2013, demolarea clădirii, motivând că nu au existat toate avizele necesare construirii. Hotărârea instanței nu a putut fi pusă în aplicare din cauza litigiilor în justiţie, a lipsei avizelor de la Ministerul Culturii, având în vedere apropierea de catedrală, dar şi pe fondul cheltuielilor generate de lucrări.
„Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, a transmis edilul șef al Capitalei, în 20 iulie.
Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar apoi vor fi recuperate de la proprietarul clădirii, spunea Nicușor Dan.
„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, spunea Nicușor Dan, acum peste patru luni.
Urmăriți interviul integral:
CITIȚI ȘI: