Colete-capcană și 17 scrisori, conținând explozibili sau ochi de animale au fost trimise diplomaților ucraineni din Europa, potrivit lui Dmitro Kuleba, ministrului de externe al Ucrainei. În urma corespondențelor suspecte primite, Ucraina și-a plasat toate posturile diplomatice sub o securitate sporită. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns la ziua 283, iar negocierile de pace sunt departe de a se concretiza.
„Această campanie are scopul de a semăna frica”, a declarat ministrul Kuleba, într-un interviu exclusiv, aacordat pentru CNN. Potrivit informațiilor, „au existat 17 ambasade care au primit fie scrisori-bombă, fie scrisori aparent cu bombă, fie pachete conținând ochi de vaci sau porci”, a adăugat ministrul ucrainean.
Întrebat cine s-ar putea afla în spatele scrisorilor, Kuleba a nominalizat Rusia, punctând că „fie este direct responsabilă, fie cineva care simpatizează cu cauza rusă încearcă să răspândească frica”.
„Mă simt tentat să spun, să numesc imediat Rusia, pentru că în primul rând trebuie să răspunzi la întrebarea, cine beneficiază? Poate că acest comportament terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională, și așa încearcă ei să riposteze, în timp ce pierd bătăliile diplomatice reale una după alta. Concluzia va fi trasă de anchetatori, dar cred că aceste două versiuni au cel mai mult sens”, a conchis ministrul ucrainean.
La rândul lor, oficialii spanioli au declarat joi că o scrisoare-bombă a fost trimisă și premierului săptămâna trecută, și o alta ambasadei SUA. Ambasadele Kievului din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația, Italia, Austria și consulatele generale din Napoli și Cracovia au primit și ele pachete suspecte, după cum a declarat vineri, pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Pachetele erau „înmuiate într-un lichid de o culoare caracteristică și aveau un miros corespunzător”, a spus el. „Examinăm sensul acestui mesaj.”
Kremlinul a reacționat vineri după declarațiile președintelui Biden, care a precizat că este dispus să discute cu Putin, cu condiția ca acesta să își retragă trupele din Ucraina.
Mai exact, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat soluția de „compromis” propusă de președintele SUA, motivând că „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor, dar refuzul Americii de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică găsirea unui posibil compromis.”
„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Reuters. „Operaţiunea militară continuă”, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.
„Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice. Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.
Mai mult, Vladimir Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte „operaţiune militară specială” a Rusiei împotriva Ucrainei, prezentând războiul „ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991”, aminteşte Reuters.
Ucraina şi Occidentul spun însă că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele prezintă drept un război de ocupaţie în stil imperial. În plus, Ucraina declară că „va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.”
Aproape șase milioane de oameni din majoritatea regiunilor Ucrainei nu au electricitate, a declarat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Miercuri, serviciul pentru situații de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele, în contextul în care atacurile rusești asupra centralelor electrice ucrainene au lăsat o țară întreagă fără acces la energie electrică, termică sau apă potabilă, potrivit The Guardian.