EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: „Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze”

EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze
SURSĂ FOTO: Profimedia
Publicat: 06/12/2022, 16:44

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, susține că singurul consens care există în acest moment la Chișinău este acela că ”iarna va fi complicată, grea și costisitoare.” Ajutorul României, care de câteva zile exportă gaze naturale în Republica Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni, este extrem de important, însă nu poate acoperi în întregime necesarul, care trebuie completat și cu alte cantități achiziționate, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale, spune Igor Munteanu, pentru Gândul. 

Fostul ambasador afirmă că, în acest moment, vulnerabilitățile sistemului sunt mari, iar povara financiară cade pe umerii cetățenilor din Republica Moldova, nevoiți să plătească facturi enorme.

„După cu bine știți, în acest moment, Republica Moldova primește gaze naturale, în primul rând, din partea Federației Ruse, care livrează pe conductele sale tradiționale 5,7 milioane de metri cubi zilnic. Acest volum de gaze este insuficient pentru nevoile de consum ale Republicii Moldova, cu ambele sale maluri ale Nistrului, dar suficient pentru populația din dreapta Nistrului.

Sigur că ajutorul României este extrem de important și salutăm transmiterea primelor cantități de gaze naturale pe conducta Iași-Chișinău, dar el completează alte volume achiziționate, în acest moment, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale”, a explicat Igor Munteanu.

”Vulnerabilitățile sunt extrem de mari”

Situația Republicii Moldova este foarte complicată în prezent, pentru că prin conducta Iași-Chișinău nu se poate acoperi în întregime necesarul de gaze naturale, chiar dacă în partea dreaptă a Nistrului se consumă mult mai puțin decât în partea stângă, a mai spus fostul ambasador.

Povara financiară care se așază pe umerii contribuabililor, a cetățenilor moldoveni care-și plătesc facturile, este extrem de mare. Republica Moldova primește și importante forme de asistență internațională, inclusiv printr-un credit luat de la BERD, de 300 de milioane euro, dar și prin asistența pe care anumite guverne, printre care și Guvernul României, a promis-o și a asigurat-0.

Dar, în continuare, vulnerabilitățile sistemului sunt extrem de mari și nu știu dacă avem soluții stabilite până la sfârșitul acestei ierni”, a mai spus politicianul din Republica Moldova.

„Politica externă a României se bazează pe certitudini”

În ceea ce privește aderarea la Schengen, Igor Munteanu a spus că România merită să facă parte din spațiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor.

Știu că politica externă a României se bazează pe certitudini și cu siguranță s-au făcut toate calculele, astfel încât după Suedia și Olanda, care «au juruit», cu ghilimele de rigoare, sprijin pentru Schengen, va urma și Austria, care este ultima piesă de rezistență contra aderării României la Schengen. 

Sper foarte mult că acest lucru se va întâmpla până la sărbători și cetățenii români, de pe ambele maluri ale Prutului, vor saluta această așteptare îndelungată de a fi parte din comunitatea europeană”, a mai spus policianul moldovean.

Peste un milion de metri cubi de gaze pentru Republica Moldova

România a început din 3 decembrie să exporte gaze naturale către Republica Moldova, pentru prima dată prin conducta Iaşi-Ungheni.

Acordul cu România vine după ce, în 22 noiembrie, oficialii de la Chișinău spuneau că gigantul rus Gazprom va reduce, din 1 decembrie, cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Autoritățile moldovene au acuzat că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează Rusia prin conductele care traversează Ucraina ajunge la Chișinău.

Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Președintele Maia Sandu a acuzat Rusia, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că este responsabilă de situația din Republica Moldova.

Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită.

Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a transmis Maia Sandu în mesaj.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...