Ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu este de acord cu „taxa pe soare”: „Am făcut eforturi prea mari şi prea multe pentru a creşte numărul prosumatorilor. Nu îi putem descuraja”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu este de acord cu „taxa pe soare”: „Am făcut eforturi prea mari şi prea multe pentru a creşte numărul prosumatorilor. Nu îi putem descuraja”
Ministrul Mediului, Tancsoz Barna (Foto: MEDIAFAX FOTO/Alex Nicodim)
Publicat: 06/12/2022, 18:09
Actualizat: 06/12/2022, 18:19

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marţi, la Parlament, că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, menţionând că în acest moment nu există o asemenea taxă.

„Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor. În momentul de faţă nu există o asemenea taxă, dar nici nu voi susţine niciodată, pentru că am făcut eforturi prea mari şi prea multe pentru a creşte numărul prosumatorilor. Nu îi putem descuraja prin taxare. Problema sistemului trebuie rezolvată în timp. Putem ajunge la un moment dat la un nivel la care prosumatorii vor exercita o presiune pe sistemul de transport, dar nu este treaba Ministerului Mediului, cu siguranţă Ministerul Energiei va găsi soluţii tehnice, alături de ANRE, de firmele de specialitate care administrează reţelele de transport”, a afirmat ministrul Barna, la Parlament, în cadrul Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.

El s-a referit la programul „Casa verde – panouri fotovoltaice 2022”, arătând că peste 30.000 de dosare au fost evaluate, comunicate şi au finanţarea acordată.

„Deja, probabil sunt zeci de mii de instalări făcute. Sunt foarte mulţi care deja au obţinut calitatea de prosumatori. Există o secţiune îngustă în procedură în obţinerea calităţii de prosumatori, unde depinde totul de răspunsul societăţii de transport Electrica sau alte societăţi care sunt în faţa unor provocări majore şi ei pentru că zecile de mii de dosare aprobate la nivel de AFM (Administrația Fondului pentru Mediu-n.r.) acum se mută la pentru răspuns la societăţile de profil. Până la sfârşitul anului, AFM a promis că va termina toate cele 45.000 de dosare, în momentul de faţă sunt undeva la 10.000 care sunt în evaluare. Până la sfârşitul lunii decembrie programul va fi închis cu toate aprobările şi respingerile pe toate cele 45.000 de dosare”, a adăugat ministrul, citat de Agerpres.

Barna a susţinut că estimările prevăd „o avalanşă de câteva sute de mii de cereri” privind panourile fotovoltaice la următoarea sesiune de deschidere, „dacă nu se închide în 2 sau 3 minute aplicaţia”.

„Am decis să regândim sistemul de implementare, pentru că 300.000 – 400.000 de fotovoltaice pentru case nu pot fi gestionate de o instituţie centrală. Asta ar însemna să angajăm sute de oameni, să ne organizăm şi în teritoriu, asta ar însemna să cheltuim foarte mulţi bani publici pentru a construi o nouă instituţie care să implementeze un asemenea program. Am avut multe discuţii cu asociaţia municipiilor, cu asociaţia comunelor, oraşelor şi am ajuns la concluzia că putem implementa acest program împreună, prin descentralizare. Asta va însemna un sistem informatic în care se înscriu toţi potenţialii beneficiari, se creează ordinea la nivel de comună, UAT (Unități Administrativ-Teritoriale-n.r.), oraş, se prealocă sumele din buget pentru primărie şi se asigură finanţarea sută la sută şi primăria mai departe verifică documentele, face procedura, semnează contractul şi face plata. Am avea în felul acesta peste 3.000 de agenţi de implementare”, a explicat ministrul, menţionând că sunt pregătite câteva miliarde de lei pentru acest program pentru 2023.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că prosumatorii nu vor plăti nicio „taxă pe soare”, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, iar ordonanţa de urgenţă la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care menţionează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiţii.

Marţea trecută, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie” a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?