VIDEO Gen. (R) Silviu Predoiu: Diplomația Românei este prima responsabilă de politica externă. Să vedem cine își asumă un eșec al aderării la Schengen”

Publicat: 06/12/2022, 22:23

Diplomația României este responsabilă dacă Austria nu își va schimba votul pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen. „ O vedem dacă nu intrăm în Schengen, cine spune: „eu sunt de vină, dați-mi la palmă!”, spune Gen. (R) Silviu Predoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Diplomația Românei este prima responsabilă și aici este o problemă. Avem o răspundere însă cam toți pentru performanța diplomației române. Cu tot respectul și media, și populația, societatea, de la o vreme încoace, de vreo 5 ani poate mai mult de atât, chiar mai mult, cu siguranță confundă diplomația cu serviciile consulare.

Principala problemă la care chiar a ajuns MAE răspundă excepțional este dacă mai anunță schimbările de climă pe diferite spații, dacă anunță ploile, dacă îți mesaj de bine ai venit în spațiul respectiv și-ți numărul de telefon al ambasadei, dacă se ocupă recupereze turiștii care sunt abandonați de o companie aeriană sau alta într-un aeroport. Nu asta este principala misiune a diplomației, a Ministerului de Externe. E o componentă. Noi am transformat în Oficiul de Turism, în Oficiul de repatriere,  mai puțin diplomația”, a declarat Gen. (R) Silviu Predoiu.

Diplomația românească suferă o marginalizare în plan internațional și este redusă la tăcere în timp ce alte state rămân vocale și aparent nu le este pus pumnul în gură.

„Avem și o de descalificare a lucrătorilor, scădere a interesului, iar de multe ori am văzut în presă ambasada cutare nu e bună, pentru n-a răspuns nimeni la telefon. Ambasada cu tare e bună, pentru ne-a răspuns însărcinatul cu afaceri. Deci am schimbat cumva valorile și după aceea ne minunăm: „oare Schengen-ul vom atinge acest obiectiv?”

Acuzăm Gabonul nu ne-a dat cuvântul la sesiunea Consiliul de Securitate ONU pe criza refugiaților din Ucraina. Gabonu-l acuzăm noi nu ne-a dat cuvântul? Nu am găsit și explicații a Gabonului a dat cuvântul pentru a cedat presiunilor Rusiei și Chinei. Rusia și China, care nu a avut nicio problemă acționeze dacă puteau Gabon oprească SUA, Grecia, Slovacia ia cuvântul, Italia ia cuvântul. Au avut o problemă nu cumva vorbească România.Deci asta e problema cu performanța diplomatică”, a spus el.

Ministrul Afacerilor Interne a mers în Austria să-i convingă pe austrieci că nu România este problema lor, țara noastră nefiind pe traseul migraționist pe care-l acuză Austria.

„A citim știrile de astăzi Cancelarul Austriei anunțe Cancelarul Austriei anunță se opune aderării României la Schengen. E nevoie de mai mult timp. Ministru Bode acum 2 săptămâni omologul meu m-a asigurat declarații nu sunt împotriva României. Avem o problemă cu cu Austria sau Austria. Are o problemă cu noi, cu noi, mai puțin cu domnul Bode, pentru domnul Bodea a intrat deja în UE. În Schengen a intrat singur. Probabil a avut România în tot acest timp când ați condus destinele SIE. A avut România probleme cu Austria sau Austria cu România?”, a declarat fostul șef al SIE.

Întrebat dacă în timpul când a condus destinele SIE, România a avut o problemă cu Austria, Gen. (R) Silviu Predoiu a răspuns: „Dar nici acuma nu are, cred, Austria. Mie mi se pare explicația este relativ simplă Austria, într-adevăr, se confruntă în acest moment cu un val migraționist ilegal, similar cu cel din 2015-2016.

Subiectul migrației ilegale în Europa era pe prima pagină a tuturor ziarelor. Toată lumea încerca găsească soluții. În momentul de față, altele sunt subiectele. Problema Austriei este aceeași. Eu cred ce vrea Austria facă este să atragă atenția asupra problemei uriașe cu care se confruntă, folosind o acțiune majoră de politică externă în care a ales un topic care în mod sigur atrage atenția. Spune NU unei acțiuni la care toți ceilalți prezenți spun da.

Fie nu înțelegem cum funcționează, fie ne bazăm prea mult și am avut și asemenea demnitari pe șarmul pe „lasă rezolv eu cu ăla. Nu nu mai omorâți cu hârtiile voastre și cu sfaturile voastre”. Pentru nu înțeleg ce înseamnă pregătirea unei întâlniri. Pentru atunci când știi te apropii de momentul Schengen, în mod inevitabil trebuie ai o listă, nu acum, cu un an de zile înainte, cine ar putea se opună? Ce interese majore au respectivii în arena politică.

„’Domne, Austria ar dori să … Hai negociem cu ei de acum. Nu ne vom opune dacă voi nu opuneți”. Cam asta înseamnă politica externă. E o formă, cum spunea cineva, de a spune ori ești cu mine, ori te duci „dracului” într-un mod politicos.

Ei știu o facă. Noi nu, nu reușim. Nu, nu, nu avem o viziune și schimbările frecvente. Cine răspunde de politica externă? Cine răspunde, ar trebui să-și asume. O vedem dacă nu intrăm în Schengen cine spune: „eu sunt de vină, dați-mi la palmă!”, a declarat el.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global
×