EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

Publicat: 07/12/2022, 17:07
Actualizat: 07/12/2022, 17:19

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, motivul invocat de oficialii austrieci fiind migrația care ar fi scăpat de sub control la frontierele externe ale UE. Andrei Caramitru, consilier și antreprenor, a declarat la GÂNDUL EXCLUSIV că Austria riscă luând această poziție, în condițiile în care austriecii au multe interese economice în România. În opinia lui Andrei Caramitru, Austria ar avea alte motive pentru care anunță un veto la votul pentru aderare, care ar fi legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Opoziția Austriei apărută de doar două săptămâni, cu scurt timp înaintea deciziei de extindere a spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, a ridicat multe semne de întrebare vizavi de motivele reale, dincolo de argumentele invocate de oficialii austrieci că se tem de o creștere a numărului migranților ilegali.

Prima explicație ar fi un șantaj pe față legat de gazele naturale din Marea Neagră”

În opinia lui Andrei Caramitru, unul dintre motivele pentru care Austria s-ar opune aderării României la Schengen ar avea legătură cu gazele naturale din Marea Neagră, antreprenorul susținând că vede acest veto ca pe un șantaj.

”Subit, acum două săptămâni a părut tema Austria. Până acum, nu s-a discutat de Austria, nu era un risc cu Austria, se discuta de Olanda și apoi a apărut Suedia. Noi am jucat bine diplomatic și s-au rezolvat aceste două puncte. Nu credea nimeni că Austria o să facă asta, pentru că au prea multe interese economice în țară, deci e un risc pentru ei. Uite că suntem în această situație. Explicația mea e relativ simplă, sunt două posibilități mari și late la ce s-a întâmplat. Speculez, dar cred că este una dintre cele două variante.

Prima opțiune este un șantaj pe față legat de gazele naturale din Marea Neagră. S-a semnat un deal, un contract, între statul român, Romgaz și OMV, să se facă aceste gaze, care acum au o valoare inestimabilă în criza energetică existentă. OMV este cel care trebuie să conducă operațiunea, adică să conducă proiectul, așa este contractul. Termenul limită pentru a anunța decizia de investiție – da sau nu – este 31 decembrie anul acesta. OMV a anunțat că ei vor lua decizii abia în vara anului viitor, ceea ce înseamnă că nu respectă contractul„, a spus Andrei Caramitru.

Andrei Caramitru a amintit de întâlnirea care a avut loc în 21 noiembrie, între președintele Klaus Iohannis și o delegație a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv Alfred Stern, unde s-a discutat și despre proiectul Neptun Deep. La acele discuții, președintele a cerut conducerii OMV să înceapă cât mai rapid exploatările offshore în perimetrul deținut de Romgaz și OMV Petrom, însă conducerea OMV a anunțat că decizia finală privind investițiile în acest proiect va fi luată la mijlocul anului 2023.

În opinia lui Andrei Caramitru, de la acel moment s-ar fi schimbat poziția Austriei față de aderarea României la Schengen, pe care anterior o susținuse, fără a exprima vreodată argumente pentru un refuz al extinderii.

„Iohannis i-a chemat la Palatul Cotroceni și cred – bănuiesc, nu am de unde să știu – că le-a explicat un lucru foarte simplu: ai un contract semnat până pe data de 31 decembrie, deci nu avem ce să facem. Și doi, dacă vrei gaze să iasă spre tine, că ei au un deficit de gaze uriaș în Austria, deci dacă ei vor să ia toate gazele din Marea Neagră, să le transporte în Austria, să nu rămână nimic în România, iar nu se poate, pentru că Legea offshore spune că există un drept de preempțiune al statului român pentru așa ceva. Noi nu avem ce să facem chiar dacă am vrea. Teoretic, nu avem ce să negociem.

După această discuție, subit, cumva, a apărut veto-ul Austriei. Este puțin hilar să nu te gândești că nu există un șantaj direct în zona aceasta. Este prima explicație”, a explicat Andrei Caramitru.

”Este o coordonare între statele păpușă ale Kremlinului din UE”

A doua explicație pentru opoziția Austriei la aderarea României la Schengen este, în opinia lui Andrei Caramitru, ”o coordonare între Ungaria, Austria și Rusia pentru a destabiliza UE”.

”A apărut veto-ul Ungariei pe 17 miliarde de euro, toți banii care trebuie dați de Uniunea Europeană către Ucraina pentru ajutor. Ei bine, să faci două veto-uri la o zi-două diferență, care destabilizează UE pe două teme esențiale, iar nu cred că oamenii ăștia nu vorbesc între ei.

Cred că este o combinație, un șantaj direct pe energie și, al doilea, probabil, o coordonare între păpușile, statele pitic păpușă ale Kremlinului din UE, Ungaria și Austria„, a spus Andrei Caramitru.

În opinia lui Andrei Caramitru, un război economic și diplomatic cu Austria s-ar accentua în timp și ar putea avea consecințe grave.

”Este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare și încălcarea tratatelor”

Andrei Caramitru consideră că dacă Austria nu-și va schimba până la Consiliul JAI poziția referitoare la respingerea extinderii Schengen, ar ajuta mai mult României ca oficialii austrieci să exprime clar acest veto, decât să se amâne discuția până anul viitor.  Acel veto ar arăta ”discriminarea fără motiv” și ar putea exista un proces la Curtea de Justiție pe încălcarea tratatelor.

„Este corect să spunem că jucăm până în ultima secundă. Eu consider că ar fi bine să fie un vot clar, pe față, cu un veto dat de Austria. În momentul în care o singură țară bagă un veto la un asemenea nivel, contrar recomandărilor UE, contrar tuturor celorlalte state din UE și contrar tratatelor – pentru că tu în momentul acela discriminezi fără motiv 20 de milioane de oameni plus toate firmele din România – în momentul în care faci asta, există niște consecințe juridice.

Așadar, este posibil să-i dai în judecată la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare, pe încălcarea tratatelor. Este clar, o țară a votat veto, ei sunt de vină, nu au respectat deciziile UE, ale Parlamentului European. Deci, este posibil să piardă în Curtea de Justiție.

Mă gândesc că poate să dea în judecată nu doar România, ci și cu Comisia Europeană împreună – pentru că ei fac ceva împotriva deciziei Comisiei Europene -, și în momentul ăla să fie forțată o intrare în Schengen așa, plus despăgubiri de multe miliarde pe care să le luăm. Cred că de asta se gândește Iohannis să-i forțeze, să vadă dacă au curajul să facă asta, pentru că sunt consecințe directe”, a explicat Andrei Caramitru, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Analist de politică externă: ”O negociere «pe sub mână» cu Austria ar fi mai rea decât un vot negativ în Consiliul JAI. Cumpărarea aderării la Schengen este mult mai gravă și inacceptabilă”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu