Cu prilejul Zilei Constituției României, președintele Klaus Iohannis a vorbit în mesajul său despre valorile pe care legile țării le respectă.
Integrarea statului în structurile europene se regăsește ca temă centrală și în mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.
„Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental. Adoptarea Constituției a însemnat renașterea democrației naționale, trasarea limitelor puterii politice și consacrarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate națională și acționează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât și ca un catalizator al aspirațiilor unui popor.
În anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivată de reformele care s-au produs în viața economică, socială și politică a țării, în mod special din perspectiva îndeplinirii celor două obiective majore ale politicii externe românești în anii postdecembriști: aderarea la Alianța Nord-Atlantică și integrarea în Uniunea Europeană. Apartenența țării noastre la structurile euro-atlantice implică un efort continuu de a da sens și greutate valorilor și principiilor pe care Legea fundamentală le protejează.
Valorile protejate de Constituția României implică, în același timp, și o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparține instituțiilor, societății civile, dar și una individuală, a fiecărui cetățean. Aspirațiile societății noastre capătă substanță pe măsură ce aceste valori sunt interiorizate, iar democrația este înțeleasă și trăită de noi toți, în fiecare zi”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a arătat că, deși Constituția României este una relativ tânără, dacă o comparăm cu cele din alte state, ea a trecut, totuși, testul maturităţii şi al eficienţei, a încadrat, ordonat şi garantat regimul democratic în ultimele trei decenii.
„Astăzi se împlinesc 31 de ani de la momentul aprobării Constituţiei României prin referendum. Chiar dacă este o constituţie tânără, Legea noastră fundamentală a trecut testul maturităţii şi al eficienţei. A încadrat, a ordonat şi a garantat regimul democratic al României în ultimele trei decenii. A fost şi este în continuare elementul central care asigură stabilitatea democraţiei constituţionale din România. În ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituţiei să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluţia României către un regim politic stabil şi european nu ar fi fost posibil”, a precizat Ciucă.
„Ceea ce trebuie afirmat cu putere este că această identitate constituţională este una deopotrivă naţională şi europeană, profund ancorată în valorile şi principiile liberalismului constituţional. Este o identitate constituţională proprie, care a rezultat din dialogul şi cooperarea loială între instituţiile fundamentale ale statului român şi structurile internaţionale şi regionale din care România face parte” – Nicolae Ciucă
Primul-ministru a evidenţiat că, la 33 de ani de la căderea regimului comunist şi la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în pragul unui nou moment istoric, „pentru care toate forţele politice democratice şi instituţiile centrale şi locale ale statului au muncit neobosit”.
„Suntem ferm ancoraţi pe drumul nostru occidental şi nicio decizie politică nedreaptă nu ne va deraia de la acest drum. Potenţialul nostru de viitor este imens şi nu avem voie să îl pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de ţară şi vom păstra România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democraţii occidentale”, a precizat premierul.